AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Kontrollampan för motorn lyser: Kan jag fortsätta köra?

Kontrollera motorns varningslampa på instrumentbrädan
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Kontrollera motorns varningslampa
Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

En upplyst motorlampa kan skrämma många förare, speciellt om de inte har stött på denna varningslampa tidigare. Eftersom färgen är orange måste du vara försiktig.

I den här artikeln kommer vi kort att undersöka varför kontrollampan lyser, om du kan fortsätta köra, och de olika formerna av kontrollmotorns lampa, eftersom denna varningslampa kan variera beroende på tillverkare och modell av bilen.

Innehållsförteckning

Kontrollampan för motorn lyser när motorn startas

När du vrider på nyckeln i tändningen har du säkert redan märkt att olika varningslampor på din bils instrumentbräda tänds. Bland dem kan du också hitta en kontrollampa. Alla varningslampor, inklusive kontrollampan för motorn, ska slockna direkt efter att du har startat bilen.

Bilinstrumentpanelssymboler: Vad varnar de för?

Relaterad artikel - Bilinstrumentpanelssymboler: Vad varnar de för?

Det är därför typiskt att kontrollampan lyser vid start och det är inga problem. Detta inträffar om varningslampan lyser kontinuerligt kort efter start eller lyser under körning.

Kontrollampan för motorn lyser under körning

Om kontrollampan för motorn lyser under körning är det ett problem. Frågan är - vad är problemet? Det finns olika problem varför denna varningslampa lyser, från riktigt små till mycket allvarliga.

I de flesta fall kan du fortsätta köra även med kontrollampan på motorn, med tanke på att det är business as usual för din bil. Inga andra varningslampor lyser och det luktar inte bränsle i interiören. Du bör dock vara försiktig vid motoroljeläckage.

Överdriven motoroljeförbrukning: Vad är problemet?

Relaterad artikel - Överdriven motoroljeförbrukning: Vad är problemet?

Ett fall i motorolja kan också göra att kontrollampan för motorn tänds. Oavsett orsak, kanske du inte känner förändringen alls, och det är en bra idé att kontrollera motoroljenivån bara för att vara säker. Vid behov, tillsätt naturligtvis motorolja och fortsätt först därefter körningen.

Det faktum att bilen beter sig normalt och du inte känner några förändringar betyder i alla fall inte att den upplysta kontrollampan inte indikerar något problem. Detta måste lösas genom att besöka en verkstad så snart som möjligt.

När måste jag sluta köra med kontrollampan på motorn tänd?

Förutom att förlora motorolja finns det andra fall då du omedelbart ska sluta köra och stänga av motorn om kontrollampan för motorn lyser. Dessa är följande:

  • Motorn vibrerar för mycket
  • Motorn går i nödläge
  • Det luktar för mycket bränsle i interiören
  • Den röda kylvätskelampan tänds också (motorn är överhettning)
  • Den tänder också oljelampa (brist på olja eller lågt tryck)

Därför, om en av de nämnda situationerna inträffar, dra omedelbart över och stäng av motorn. Du måste då ringa en bärgningsbil eftersom du förmodligen inte kommer att kunna lösa problemet.

Vilka funktionsfel indikerar kontrollampan för motorn?

Som tidigare nämnts kan en upplyst kontrollampa betyda en hel rad olika problem. Vi täckte möjliga funktionsfel i vår tidigare artikel i detalj och kommer kort att sammanfatta dem här.

Kontrollera motorns varningslampa: Vilket fel kan det indikera?

Relaterad artikel - Kontrollera motorns varningslampa: Vilket fel kan det indikera?

Sammanfattning av möjliga fel när kontrollampan lyser:

Detta är inte en komplett lista, utan de vanligaste felen. Dessutom kan motorstyrenheten vara ett problem och en helt orelaterade bagatell, till exempel en felaktig sensor eller sensor.

Kontrollampan och dess olika former

Formen på kontrollampan varierar beroende på tillverkare och modell. Du kommer ofta att stöta på motorlampan, som ser ut som den på huvudbilden. Det finns även varianter, ofta med text i mitten eller under varningslampan.

När det gäller variationer med texten är det ofta Kontrollera eller Kontrollmotor, vilket överraskning-överraskning betyder att du bör kontrollera motorn.

En kontrollampa med en blixtikon kan vara förvirrande, men det är samma varningslampa, och problemet kanske inte bara är elektroniken (som blixtikonen kan indikera).

Kontrollampan, som endast innehåller text, finns främst i modeller för den amerikanska marknaden.

För en lista över olika former av kontrollmotorljus, se galleriet för den här artikeln (klicka på en av bilderna under huvudbilden).

Vanliga frågor om Check Engine Light

1. Kan jag fortsätta köra när lampan för kontroll av motorn lyser?

En tänd kontrollampa indikerar alltid ett problem under körning. Så det beror på om det är ett allvarligt problem. I de flesta fall kan du fortsätta köra.

Men om bilen beter sig ovanligt - motorn vibrerar för mycket, det finns en effektförlust och några andra varningslampor tänds också - det är nödvändigt att dra omkull och stänga av motorn. Vid fortsatt körning bör ett servicebesök övervägas.

2. Hur vet man om en tänd motorlampa indikerar ett allvarligt problem?

På vissa modeller kan kontrollampan blinka under körning. Även om den inte blinkar, indikeras vanligtvis ett allvarligt problem av bilens beteende. Överdrivet ljud, vibrationer, strömavbrott eller andra upplysta varningslampor kan betyda att problemet är allvarligt. I detta fall är det nödvändigt att sluta köra och stänga av motorn.

3. Kan en låg olje- eller kylvätskenivå också vara ett problem?

Ja, kontrollampan för motorn kan tändas i båda fallen. Eftersom dessa allvarliga problem kan orsaka överhettning eller till och med motorstopp, måste du stanna bilen och stänga av motorn omedelbart. Det är möjligt att fylla på vätskor och fortsätta köra, men problemet kan vara deras läckage, så du måste besöka en verkstad så snart som möjligt.

Slutsats

En tänd motorlampa under körning bör inte ignoreras, även om orsaken inte verkar vara allvarlig. Problemet kan orsakas av överdrivet slitage på vissa komponenter och högre bränsleförbrukning. Att ignorera detta problem kan sluta kosta dig mer än dess snabba lösning.