Motorstyrenhet: Vad är dess funktion?

ECU (engine control unit)
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Motorstyrenheten (ECU) är en liten dator, det vill säga en mikroprocessor, som styr bilens motor genom att utvärdera data från olika ingångar (sensorer) i realtid med hjälp av specifik programvara.

Den är också utrustad med ett minne för att lagra vissa typer av data, till exempel felkoder, som senare kan läsas med bildiagnostik. Man kan säga att motorstyrenheten är bilens hjärna.

Innehåll

Moderna ECU:er är beroende av många indata, och de behöver en anslutning till el och en mängd olika sensorer. Här är några av de viktigaste uppgifterna som motorstyrenheten utvärderar:

 • gaspedalläge
 • trottelventil läge
 • vevaxelläge
 • massflöde
 • kamaxelläge
 • kylvätsketemperatur
 • oljetemperatur och oljetryck

Och många, många andra data utan vilka den moderna motorn inte kunde fungera korrekt. All data samlas in av sensorer som skickar informationen direkt till motorns styrenhet.

Motorstyrenhetens ansvar:

Baserat på indata som ECU:n tar emot från sensorerna som nämns ovan, är den ansvarig för följande:

 • bränsleinsprutning
 • tändning av bränsleblandningen
 • motorvarvtal
 • turboladdarens laddtryck
 • feldiagnos
 • reglering och kontroll av emissioner

Motorstyrenheten är därför en mellanhand som behandlar förarens begäran. Till exempel trycker föraren på gasen och ECU:n utvärderar vilket läge som skulle vara det mest effektiva för motorn. Indata bearbetas med en effektiv algoritm som snabbt beräknar hur mycket bränsle och luft som ska släppas in i motorn, men också den exakta tidpunkten när en sådan åtgärd ska utföras.

Värdena som ECU:n använder lagras i så kallade multidimensionella prestandakartor. Dessa kallas också uppslagstabeller - som enkelt uttryckt är en tabell med värden som en specifik parameter är tilldelad.

En annan funktion hos ECU är att skydda motorn från skador. Det vill säga, om till exempel motorn överhettas och motorstyrenheten upptäcker kritiska värden, minskar den omedelbart effekten eller stänger av motorn.

Historien om motorstyrenheten i korthet:

1970-1979 - Motorstyrenheten började styra flera funktioner, som solenoiderna på förgasarna. Senare började några styrenheter reglera bränsleblandningen på tomgång.

1980-1989 - ECU:er blev långsamt fullt ansvariga för bränslehantering och tändning av bensinmotorer.

1990-1999 - Fordonssäkerhet blev en del av motorstyrenheterna. De började sakta dyka upp i dieselbilar också.

2000-2009 - Motorstyrenheten spelade en viktig roll i gasreglage, turbokontroll och många avgassystem.

2010 till idag - ECU har full kontroll över ovanstående system. När det gäller moderna bilar kan motorstyrenheten ha mer än hundra in- och utgångar.

Typer av elektroniska styrenheter:

Moderna bilar är sammanflätade med olika elektroniska styrenheter som kommunicerar med varandra, men vi kan dela upp dem i fyra enheter.

 1. Drivlina - Motor (motorstyrenhet) och dess komponenter, styrning, transmission, koppling, etc.
 2. Kommunikationssystem - Radio, omborddator, navigering, telefon, olika displayer etc.
 3. Komfortsystem - Centrallås, luftkonditionering, värme, justering av sätesposition, parkeringssensorer, farthållare, fjädringsjustering.
 4. Säkerhetssystem - Krockkuddar, säkerhetsbälten, ABS, torkare, lampor, motordiagnostik, larm, startspärr, ESP, däcktryckskontroll och mycket mer.

Den elektroniska styrenheten är en elektrisk enhet som, precis som alla andra, kan fungera fel någon gång. Även om reparation är möjlig kan den ibland skadas oåterkalleligt och byte är nödvändig.

Felaktig ECU - Kan jag fortsätta köra?

En felaktig motorstyrenhet kan innebära ett stort problem, beroende på felet. Felet kan negativt påverka motorns prestanda, bränsleförbrukning, starter osv.

Check engine warning light

Vissa symptom på en felaktig motorstyrenhet kan vara följande - Kontrollera motorns varningslampa lyser, problematiska starter, högre bränsleförbrukning, lägre effekt och mer.

Död ECU - Vad händer med bilen?

Om motorstyrenheten dör kan bilen inte startas, eftersom motorstyrenheten styr motorns tändning. Dessutom kan det även påverka olika andra system beroende på typ av bil, men i alla fall om bilen inte startar är det inte så mycket aktuellt.

Video som visar motorstyrenheten och dess komponenter: