Överdriven motoroljeförbrukning: Vad är problemet?

Viečko od olejovej nádrže
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Överdriven motoroljeförbrukning är ett problem som främst plågar äldre fordon och begagnade fordon med högre körsträcka. Konsumtionen av motorolja i allmänhet missförstås ofta, och vissa människor kan tycka att deras bil förbrukar för mycket olja när problemet är någon annanstans.

Det är därför vi bestämde oss för att förbereda en artikel där vi kommer att förklara vad som kan anses vara överdriven motoroljeförbrukning, vad som orsakar det och hur man åtgärdar det här problemet.

Innehåll

Vad är överdriven motoroljeförbrukning?

Motor oil

För det första är det nödvändigt att inse att varje enskild förbränningsmotor har en viss motorolja-förbrukning, även om det inte finns några felfunktioner eller skadade delar som skulle orsaka läckor.

Motortillverkaren anger motoroljeförbrukning, men den sträcker sig från 0,3 liter till 1 liter (upp till 1/4 gallon) per bytesintervall för vanliga bilar. Körstilen har dock en betydande inverkan på normal motoroljeförbrukning.

Tachometer

Om du kör din bil för ofta in i den röda varvtalszonen kan den normala motoroljeförbrukningen vara något högre än den som anges av tillverkaren. Denna normala förbrukning av motorolja uppstår när oljan kommer in i förbränningskammaren.

Vad orsakar överdriven motoroljeförbrukning?

Den vanligaste orsaken till överdriven motoroljeförbrukning är dess penetration och efterföljande förbränning i kammaren. Det kan finnas flera orsaker till att motoroljan brinner, till exempel en turboladdare som har slitna lager eller en skadad tätning. En annan orsak kan vara slitna kolvringar, cylindrar, cylinderfoder eller slitna kolvar.

Alla dessa problem, förutom den slitna turboladdaren, visar sig på samma sätt, nämligen förlust av kompression. Det bör dock inte glömmas bort att inte alla nämnda problem kommer att uppstå på alla cylindrar samtidigt.

Det är relativt enkelt att fastställa en felaktig cylinder genom att jämföra tändstiften eller genom att mäta kompressionen i varje cylinder och jämföra den med varandra - kompressionen bör vara densamma i alla cylindrar. Den blå röken från avgaserna kan dock göra dig uppmärksam på att motoroljan brinner.

En sliten turboladdare kan upptäckas på ett mycket enkelt sätt, nämligen genom att inspektera luftfiltret. Om det finns svarta oljefläckar på luftfiltret är det nästan säkert att turboladdaren släpper in motorolja i cylinderutrymmet.

Förlust av motorolja kan dock inte bara orsakas av en sliten motorkomponent utan också av motoroljeläckage genom olika tätningar eller av förarens klumpighet, till exempel när han punkterar motoroljetråget.

Oil warning light

I mer moderna motorer, när det är brist på motorolja, tänds oljenivåindikatorn, som grafiskt visar mängden motorolja på skalan varje gång nyckeln vrids till det andra läget.

Tyvärr har vissa gamla motorer ingen varningslampa som varnar dig för brist på motorolja, så du behöver bara kontrollera oljan regelbundet.

Hur löser man överdriven motoroljeförbrukning?

Att identifiera ett problem med överdriven motoroljeförbrukning är relativt enkelt, men att lösa det är inte så lätt. Om motoroljan läcker löses detta problem genom att återförsluta motorn eller byta ut en defekt huvudpackning.

Turbocharger model

Om en sliten turboladdare orsakar överdriven bränsleförbrukning måste turboladdaren ses över eller bytas ut mot en ny, vilket inte är det billigaste.

Den dyraste reparationen väntar dig om motoroljan kommer in i förbränningskammaren genom slitna kolvringar, cylindrar, cylinderfoder eller kolvar.

Något av dessa problem innebär vanligtvis en översyn av motorn och därför en reparation som du kommer att spendera mycket pengar på. Men om det är en gammal bil, vars värde är minimalt, rekommenderas det att endast fylla på motorolja eftersom översynen av motorn kan överstiga priset på hela bilen.