AUTORIDE

Tändstift: Hur fungerar de och vad är deras livslängd?

Tändstift
Under huven
Publicerad på Översatt med hjälp av AI från vår originalartikel (källa: autoride.io)

Tändstift är en viktig del av alla bensinmotorer. Utan dessa små enheter kunde inte bensinmotorn fungera, så varje bilägare med denna typ av motor borde veta mer om dem.

Tändstift är elektriska enheter placerade i huvudet på varje cylinder. Tändstiftet tänder en komprimerad blandning av bränsle och luft i cylindern med hjälp av en elektrisk gnista. Till skillnad från ett glödstift fungerar ett tändstift kontinuerligt.

Innehållsförteckning

Vad är ett tändstift gjord av?

Tändstiftet består av två elektroder, den mittersta och den yttre. Den centrala elektroden är omgiven av en isolator, vars nedre del pressas in i kontaktens skal. Det finns en gänga som gör att tändstiftet kan fästas på cylinderhuvudet, med en yttre elektrod ingjuten i botten av gängan.

Ett mycket viktigt kriterium för ett tändstift är avståndet mellan elektroderna. Gnistan är för svag för att slutföra förbränningsprocessen när gapet är för litet. Å andra sidan kan ett för stort mellanrum göra att tändstiftet inte tänds korrekt. Medelgapet mellan elektroderna varierar mellan 0,5 mm och 1,8 mm.

Tändstiftets livslängd

Tändstift

Tändstift utsätts för mycket stress under hela sin livslängd. De påverkas av mycket höga temperaturer; därför tillhör de de delar som behöver kontrolleras eller bytas ut oftare.

Livslängden för ett vanligt koppar- och nickeltändstift varierar mellan 30 och 60 tusen körda kilometer, men det finns också ljus vars bytesintervall är upp till 90 tusen kilometer. Iridium eller platina tändstift kan hålla var som helst mellan 90 och 225 tusen kilometer.

Fungerar inte tändstiftet fungerar motorn på färre cylindrar, vilket resulterar i att motorn rycker och går oregelbundet. Detta är inte idealiskt och bör åtgärdas snarast.

Så här kontrollerar du om tändstiften fungerar:

Tändstiftens funktion kan testas på olika sätt. Om ett av tändstiften inte fungerar fungerar motorn på färre cylindrar, vilket ger vibrationer och ett karakteristiskt bakgrundsljud. Det är därför möjligt att upptäcka felet i tändstiftet bara genom ljudet.

Ett annat sätt att testa tändstiftets funktion är att dra kabeländarna från de enskilda tändstiften medan motorn går på tomgång. Motorvarvtalet sjunker om du drar kabeländen från det funktionella tändstiftet. Men om du drar ut kabeländen från det felaktiga tändstiftet kommer inte motorvarvtalet att minska.

Dessutom kan du också kontrollera tändstiftet genom att ta bort det från motorn, ansluta det till strömkällan och placera det på motorns jord. Om gnistor inte börjar hoppa mellan elektroderna efter att ha startat motorn betyder det att kontakten är ur funktion och måste bytas.

Sammanfattning

Eftersom tändstift inte är en särskilt dyr del med ganska lång livslängd, rekommenderar vi att du byter dem regelbundet och inte förlänger bytet.

En kort videodemonstration av hur tändstiftet fungerar: