Hur visar sig en skadad turboladdare?

Turbocharger
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Idag dominerar kompressormotorer bland andra motorer under motorhuven på bilar. Jämfört med de klassiska natursugande motorerna är de mer kraftfulla och ekonomiska när man kör lugnt. De har dock en stor nackdel.

Jämfört med motorer utan kompressor är dessa tekniskt mer komplexa, mindre tillförlitliga och dyrare att underhålla. Det är nödvändigt att behandla dem med hänsyn och omsorg.

Innehåll

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt turboladdaren, som inte är odödlig som en bilmotor. Det är dyrt att reparera och ännu dyrare att byta ut.

Men hur visar sig en skadad turboladdare? Vi kommer att besvara denna fråga i följande 5 punkter.

1. Turbovissla

En turbovissling är ett symptom som indikerar att något är fel med turboladdaren. Anta faktiskt att turboladdaren visslar med ökande varv. I så fall kan problemet vara dolt i slitna turboladdarlager, i en läcka mellan turboladdaren och dess rör, eller i skada på en av dess turbiner.

Turbocharger

Men i alla fall är turbovisseln vanligtvis inte normal, så du bör gå till verkstaden för en kontroll eller eventuell reparation av detta problem.

2. Blå rök från avgasröret

Blue smoke from the exhaust

Blå rök från avgaserna betyder bara en sak: motorolja kommer in i cylinderutrymmet. Ju mer motorolja tränger in i cylindrarna, desto mer ryker bilen.

Motorolja kan komma in i cylinderutrymmet på flera sätt, till exempel genom en skadad cylindertoppspackning, slitna kolvringar, cylinderfoder, kolvar, cylindrar eller själva turboladdaren.

Turboladdaren smörjs och kyls med motorolja. Den kan penetrera turbinområdet och sedan resa in i förbränningskammaren. Resultatet är blå rök från avgaserna och ökad motoroljeförbrukning.

3. Ökad oljeförbrukning

Pouring engine oil

Detta problem kan kombineras med blå rök från avgaserna. Om orsaken till den ökade oljeförbrukningen ligger i turboladdaren kan skador på rören som förser turboladdaren med motorolja och turbotätningar eller skador på turboladdarens lager vara orsaken.

Om oljan tränger in genom turboladdaren in i motorns förbränningskammare endast i en minimal mängd, är problemet inte så allvarligt.

Vid ett stort oljeläckage i cylinderutrymmet bör du vara försiktig. Har du en dieselmotor kan det vara läskigt. Detta fenomen kallas också runaway diesel. Men vad handlar det om?

Som du kanske redan vet är de roterande delarna av turboladdaren smorda med motorolja. Vid skador på tätningen kommer turboladdaren att driva den tillsammans med luft direkt in i cylindrarna och därmed öka motorvarvtalet och därmed även hastigheten på själva turbon.

Detta resulterar i att turbon hela tiden trycker in mer luft och motorolja i cylindrarna tills motorn förstörs, bränner all olja eller fastnar.

Enkelt uttryckt är det ett fel där motorn börjar förbruka sin motorolja okontrollerat. Om ett sådant fel uppstår slutar det vanligtvis med att motorn förstörs.

4. Överdriven turboboost

Det kan kännas igen på motorns intensiva reaktioner på att trycka på gaspedalen. Precis som ett för lågt turbo laddtryck inte är önskvärt, gäller det samma för ett turbo laddtryck som är för högt.

Detta överdrivna turboladdningstryck kan bara orsakas av en felaktig regulator. Den måste bytas ut i händelse av fel.

5. Förlust av prestanda

3D model of a working V8 engine. Pistons and other mechanical parts are in motion.

Kraftbortfallet kan ha olika orsaker, vilket naturligtvis även inkluderar en skadad turboladdare. Den vanliga orsaken är ett turbinfel som tar hand om luftintaget. I detta fall kan turboladdaren inte använda det maximala laddningstrycket och kommer därför inte att leverera full effekt till motorn.

Men effektbortfall kan också indikera ett problem med turboladdaren med variabel geometri. Detta kan göra att bladen fastnar på grund av sot, så att turboladdaren inte kan utveckla ett högre påfyllningstryck. I det här fallet räcker det ofta att rengöra mekanismen från sot.