AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

VDC-varningslampa: Vad betyder det och varför lyser det?

ESC / ESP / VDC-varningslampa
ESC / VDC / DSC-varningslampa
ESC/VDC OFF varningslampa
ESC/VDC OFF varningslampa
VDC OFF varningslampa
VDC OFF varningslampa
Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

VDC-varningslampan kan signalera aktiviteten hos VDC-systemet (Vehicle Dynamic Control), dess avstängning eller funktionsfel. Om varningslampan blinkar är det dynamiska styrsystemet aktivt. Om varningslampan lyser, fungerar förmodligen inte systemet på grund av avstängning eller fel.

VDC är ett viktigt inslag i modern bilteknik, och dess misslyckande bör inte ignoreras. I den här artikeln ska vi kort titta på hur det dynamiska styrsystemet fungerar och vad det betyder när VDC-varningslampan lyser eller tvärtom blinkar.

Innehållsförteckning

Vad är VDC och hur fungerar det?

VDC-systemet (Vehicle Dynamic Control) stabiliserar fordonet och hjälper till att hantera situationer där bilen kan sladda. Detta system övervakar rattposition, hjulhastighet, fordonsacceleration och andra parametrar för att avgöra om fordonet håller den önskade riktningen.

VDC: Hur fungerar fordonets dynamiska kontrollsystem?

Relaterad artikel - VDC: Hur fungerar fordonets dynamiska kontrollsystem?

När VDC upptäcker en förlust av dragkraft, bearbetar den automatiskt informationen från ABS och rattens rotationssensor. Sedan applicerar den bromskraft på bilens individuella hjul för att förhindra sladd.

ABS-system: Hur fungerar det och vad är det till för?

Relaterad artikel - ABS-system: Hur fungerar det och vad är det till för?

Systemet använder dock bromskraft på hjulen när det behövs. Det kan uppstå vid acceleration såväl som när du tar skarpa svängar. VDC-systemet minskar risken för sladd genom att använda bromskraften. Förutom ABS använder detta system även ASR-systemet.

VDC-varningslampan blinkar. Är detta ett problem?

I fallet med en blinkande VDC-varningslampa är detta inget problem – snarare tvärtom. Blinkande indikerar systemaktivitet. Fordonet hamnade i en svår situation och VDC-systemet ingrep för att stabilisera det och förhindra att det sladdar.

I svåra körsituationer, såsom skarpa svängar eller plötslig inbromsning, kan denna varningslampa blinka och sedan tändas. I ett sådant fall stabiliserar VDC-systemet fordonet genom att störa styrningen. Om systemet fungerar korrekt slocknar varningslampan så fort bilen stabiliseras.

VDC-varningslampan lyser fortfarande. Vad händer?

Om varningslampan inte tänds endast under svåra körförhållanden och risk för sladd, kan följande situationer uppstå:

 • VDC-systemet stängdes av med en knapp (med inskriptionen OFF under standardsymbolen eller med en överkorsad ikon) eller via gränssnittet på din bils instrumentbräda
 • Det var ett fel i VDC-systemet
 • Det var ett sensorfel eller ett elektronikfel

Vissa bilar tillåter inte att VDC-systemet stängs av, men om du har ett sådant alternativ kan en tänd varningslampa signalera en avsiktlig avstängning av den dynamiska kontrollen.

Vi rekommenderar därför att du försöker stänga av/på VDC-systemet. Om inget händer med indikatorlampan när du slår på eller stänger av den är det förmodligen ett av de ovan nämnda felen.

Bilinstrumentpanelssymboler: Vad varnar de för?

Relaterad artikel - Bilinstrumentpanelssymboler: Vad varnar de för?

Det är dock omöjligt att lösa dessa fel på egen hand, eftersom det i båda fallen är nödvändigt att utföra bildiagnostik. Det bästa du kan göra är att genast ta din bil till verkstaden.

Elektroniskt stabilitetssystem

Biltillverkare använder olika förkortningar när de märker det elektroniska stabilitetssystemet, men principen för driften av dessa system är densamma. När det gäller detta system kan du stöta på följande etiketter:

 • ESC (Electronic Stability Control) - allmänt namn för elektroniskt stabiliseringssystem, men används av Škoda, Fiat, Hyundai, Tesla, Luxgen och Proton

 • ESP (Electronic Stability Program) - beteckning som används av Audi, Chrysler, Dodge, Hyundai, Jeep, Kia, Mercedes-Benz, Saab, Suzuki, Lamborghini och Smart

 • ESP (Electronic Stabilization Program) - beteckningen används av Volkswagen (förkortningen är densamma som den föregående, den mindre skillnaden är endast i det fullständiga namnet)

 • VDC (Vehicle Dynamic Control) - beteckning som används av Subaru, Nissan och Infiniti

 • DSC (Dynamic Stability Control) - beteckning som används av Aston Martin, BMW, Jaguar, Land Rover, Mazda och Mini

 • VSA (Vehicle Stability Assist) - beteckning som används av Acura och Honda

 • VSC (Vehicle Stability Control) - beteckningen som används av Lexus och Toyota

 • VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) - beteckningen som används av Lexus och Toyota

 • ASC (Active Stability Control) - beteckningen som används av Jaguar och Mitsubishi

 • DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) - beteckning som används av Volvo

 • PSM (Porsche Stability Management) - beteckningen, som namnet antyder, används av Porsche

 • M-ASTC (Mitsubishi Active Skid and Traction Control) - beteckningen som används av Mitsubishi

 • StabiliTrak - beteckning som används av Buick, Cadillac, Chevrolet (de flesta modeller), GMC, Pontiac, Saturn, Isuzu och Hummer

 • AdvanceTrac - beteckning som används av Ford, Lincoln och Mercury

 • Aktiv hantering - beteckning som används av Chevrolet (Corvette)

Vissa tillverkare använder flera beteckningar, eftersom beteckningen kanske inte gäller för hela märket utan en specifik modell.

Olika form på VDC-varningslampan

Precis som med markeringarna på VDC-systemet kan denna varningslampa ha en annan form beroende på tillverkaren och den specifika modellen. Utöver varningslampan på huvudbilden kan du även stöta på en triangel med ett utropstecken i en nästan hel cirkel – Alfa Romeo använder denna varningslampa för VDC-systemet.

Vissa bilar delar samma form på VDC-varningslampan som i fallet med ESC- eller DSC-system. Till exempel kan du se en triangel och ett utropstecken på Alfa Romeo- och BMW-modellerna, även om BMW använder ett DSC-system istället för en VDC. Poängen är att VDC-systemet är i huvudsak identiskt med andra elektroniska stabiliseringssystem. Skillnaden ligger bara i namnet.

ESC-varningslampa: Vad betyder det och varför lyser det?

Relaterad artikel - ESC-varningslampa: Vad betyder det och varför lyser det?

VDC OFF varningslampor

Denna varningslampa kan indikera ett inaktiverat VDC-system eller traction control, beroende på modell och tillverkare. Om ditt fordon tillåter att systemet stängs av kan knappen ha samma form som denna varningslampa.

Vanliga frågor om VDC-varningslampan

Fråga 1: Kan jag köra med VDC-varningslampan tänd?

Ja, du kan, men det är nödvändigt att ta reda på orsaken till att varningslampan tänds så snart som möjligt och lösa problemet om VDC-systemet inte stängs av med avsikt. Att köra med VDC-varningslampan tänd kan innebära lägre stabilitet, vilket leder till farliga situationer på vägen och en högre risk för sladd.

Så om VDC-varningslampan lyser, kör försiktigt, särskilt på hala underlag, och undvik skarpa svängar eller plötsliga inbromsningar.

Fråga 2: Kan VDC-varningslampan tändas även om det inte är några problem med VDC-systemet?

Ja, varningslampan kan tändas även om det inte är några problem med det dynamiska styrsystemet. Orsaken kan variera, till exempel ett fel i det elektriska systemet eller ett problem med sensorn. I det här fallet är det nödvändigt att utföra bildiagnostik och eliminera orsaken.

Slutsats

Den upplysta VDC-varningslampan bör inte ignoreras, det vill säga om du inte avsiktligt har inaktiverat det dynamiska styrsystemet. Enligt European Commission-förordningen måste varje nyhomologerad bil ha detta system installerat från och med 1 november 2011. Alla fordon i EU måste vara utrustade med detta system sedan 2014.

Videojämförelse med ESC på och av (motsvarande VDC-systemet) på en VW Golf Sportwagen