ESC-varningslampa: Vad betyder det och varför lyser det?

ESC warning light
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

ESC-varningslampan kan indikera att den elektroniska stabilitetskontrollen är aktiv, avstängd eller att det finns ett fel i systemet. Om denna varningslampa blinkar är ECS-systemet aktivt, men om det är konstant på så fungerar systemet med största sannolikhet inte.

ESC är ett viktigt inslag i modern bilteknik, och dess misslyckande bör inte ignoreras. I den här artikeln kommer vi att belysa hur det elektroniska stabilitetskontrollsystemet fungerar och vad det betyder när ESC-varningslampan lyser eller blinkar.

Innehåll

ESC-funktion

ESC-systemet (Electronic Stability Control) hjälper föraren att hantera kritiska körsituationer när fordonet sladdar. Detta system övervakar hjulhastighet, rattposition, fordonsacceleration och andra parametrar för att avgöra om fordonet är i den optimala positionen på vägen.

När ESC-systemet upptäcker en förlust av dragkraft, bearbetar det automatiskt informationen från ABS och rattens rotationssensor. Sedan bromsar den individuellt bilens vänster/höger bak- eller vänster/höger framhjul.

Detta händer dock inte bara vid inbromsning utan även när man accelererar och kör genom ett hörn, varvid ESC-systemet hindrar fordonet från att sladda. Förutom ABS-systemet använder detta system även ASR-systemet.

ESC-varningslampan blinkar

I fallet med ett blinkande ESC-ljus är detta inget problem – snarare tvärtom. Den elektroniska stabilitetskontrollen är aktiv. Du hamnade förmodligen i en svår körsituation och ESC-systemet ingrep och stabiliserade fordonet.

I svåra situationer, såsom skarpa svängar eller plötslig inbromsning, kan denna varningslampa blinka och sedan tändas. I detta fall ingriper ESC-systemet i styrningen för att stabilisera bilen. Om systemet fungerar korrekt slocknar varningslampan så snart bilen stabiliserats.

ESC-varningslampan lyser konstant

ESC / ESP / VDC warning light

Om ESC-varningslampan lyser konstant, även när du inte upplever svåra körförhållanden eller risk för sladd, kan det finnas följande orsaker:

 • ESC-systemet stängdes av med knappen (med en ikon i form av en varningslampa ovanför och inskriptionen OFF under) eller via gränssnittet på instrumentbrädan
 • Det uppstod ett fel av själva ESC-systemet
 • Det var ett fel på sensorn respektive elektroniken

Vissa bilar tillåter inte att ESC-systemet stängs av, men om du har ett sådant alternativ kan lampan som är tänd signalera att det elektroniska stabiliseringssystemet stängs av med flit.

Vi rekommenderar därför att du försöker stänga av/på ESC-systemet. Om inget händer med ESC-varningslampan när du gör det och lampan fortfarande lyser så är det med största sannolikhet ett av de nämnda felen.

Det är dock omöjligt att lösa dessa fel själv, eftersom det i båda fallen är nödvändigt att utföra fordonsdiagnostik. Så det bästa du kan göra är att genast ta bilen till verkstaden.

Elektroniskt stabilitetssystem

Biltillverkare använder olika förkortningar när de märker det elektroniska stabilitetssystemet, men principen för driften av dessa system är densamma. När det gäller detta system kan du stöta på följande etiketter:

 • ESC (Electronic Stability Control) - allmänt namn för elektroniskt stabiliseringssystem, men används av Škoda, Fiat, Hyundai, Tesla, Luxgen och Proton

 • ESP (Electronic Stability Program) - beteckning som används av Audi, Chrysler, Dodge, Hyundai, Jeep, Kia, Mercedes-Benz, Saab, Suzuki, Lamborghini och Smart

 • ESP (Electronic Stabilization Program) - beteckningen används av Volkswagen (förkortningen är densamma som den föregående, den mindre skillnaden är endast i det fullständiga namnet)

 • VDC (Vehicle Dynamic Control) - beteckning som används av Subaru, Nissan och Infiniti

 • DSC (Dynamic Stability Control) - beteckning som används av Aston Martin, BMW, Jaguar, Land Rover, Mazda och Mini

 • VSA (Vehicle Stability Assist) - beteckning som används av Acura och Honda

 • VSC (Vehicle Stability Control) - beteckningen som används av Lexus och Toyota

 • VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) - beteckningen som används av Lexus och Toyota

 • ASC (Active Stability Control) - beteckningen som används av Jaguar och Mitsubishi

 • DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) - beteckning som används av Volvo

 • PSM (Porsche Stability Management) - beteckningen, som namnet antyder, används av Porsche

 • M-ASTC (Mitsubishi Active Skid and Traction Control) - beteckningen som används av Mitsubishi

 • StabiliTrak - beteckning som används av Buick, Cadillac, Chevrolet (de flesta modeller), GMC, Pontiac, Saturn, Isuzu och Hummer

 • AdvanceTrac - beteckning som används av Ford, Lincoln och Mercury

 • Aktiv hantering - beteckning som används av Chevrolet (Corvette)

Vissa tillverkare använder flera beteckningar, eftersom beteckningen kanske inte gäller för hela märket utan en specifik modell.

ESC varningsljus former

Förutom markeringarna på ESC-systemet kan ESC-varningslampan ha en annan form beroende på tillverkare och den specifika modellen. Utöver formen på varningslampan på huvudbilden (ovan) kan du även stöta på följande form av indikatorlampan: en triangel med ett utropstecken i en nästan hel cirkel.

ESC / VDC / DSC warning light

Vissa modeller har samma form som ESP- och ESC-ljusen. Poängen är att dessa system är identiska. Skillnaden ligger bara i namnet.

ESC-varningslampa - AV

ESC/VDC OFF warning light

Beroende på modell och tillverkare kan denna lampa indikera en inaktiverad ESC eller traction control. Om ditt fordon tillåter att systemet stängs av kan knappen ha samma form som denna lampa.

Vanliga frågor om ESC-varningslampa

Fråga 1: Kan jag köra med ESC-lampan tänd?

Ja, du kan, men det är nödvändigt att hitta orsaken till att varningslampan tänds så snart som möjligt och lösa problemet. Att köra med ESC-varningslampan tänd kan innebära att fordonets köregenskaper blir sämre, vilket kan leda till farliga situationer på vägen.

Så om ESC-lampan lyser, kör försiktigt, särskilt på halt underlag, och undvik skarpa svängar eller plötsliga inbromsningar om möjligt.

Fråga 2: Kan ESC-lampan tändas även om det inte är några problem med ESC-systemet?

Ja, varningslampan kan tändas även om det inte är några problem med det elektroniska stabilitetssystemet. Orsakerna kan vara olika, till exempel ett fel i elsystemet eller ett problem med sensorn. I det här fallet är det nödvändigt att utföra en bildiagnos och eliminera orsaken.

Slutsats

Den upplysta ESC-varningslampan bör inte ignoreras, det vill säga om du inte medvetet stänger av det elektroniska stabiliseringssystemet.

Från och med 2012 kräver NHTSA att alla nya personbilar som säljs i USA ska vara utrustade med elektronisk stabilitetskontroll. Omvänt, enligt Europeiska kommissionen, måste alla nya personbilar ha elektronisk stabilitetskontroll i EU.

Videojämförelse med ESC på och av på en VW Golf Sportwagen