ESP-varningslampa: Vad betyder det och varför lyser det?

ESP warning light
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

ESP-varningslampan kan indikera att ESP (Electronic Stability Program) är aktivt, avstängt eller att det finns ett fel. Om varningslampan blinkar är systemet aktivt, men ESP-systemet fungerar troligen inte om varningslampan lyser konstant.

ESP är ett viktigt inslag i modern bilteknik, och dess misslyckande bör inte ignoreras. Den här artikeln kommer kortfattat att undersöka hur ESP-systemet fungerar och vad det betyder när ESP-varningslampan lyser eller blinkar.

Innehåll

ESP-funktion

ESC / ESP / VDC warning light

Electronic Stability Program (ESP) hjälper dig att hantera kritiska situationer, som när fordonet kan sladda. Detta system övervakar hjulhastighet, rattposition, fordonsacceleration och andra parametrar för att avgöra om fordonet är i den optimala positionen på vägen.

Anta att ESP:n upptäcker att fordonet är utom kontroll. I så fall justerar styrenheten automatiskt fördelningen av bromskraften mellan de enskilda hjulen och griper in i styrningen för att förhindra förlust av stabilitet.

Detta händer inte bara vid inbromsning utan även vid acceleration och genom skarpa kurvor, vilket ESP-systemet förhindrar att fordonet sladdar. Andra elektroniska system, såsom ABS och ASR, följer med detta system.

ESP-varningslampan blinkar

En blinkande ESP-varningslampa indikerar ett aktivt system, vilket inte är något problem. Tvärtom, om denna instrumentbräda-symbol blinkar, hamnade du förmodligen i en svår körsituation och ESP-systemet ingrep och stabiliserade fordonet.

Denna ESP-varningslampa kan blinka i vissa fall och sedan förbli tänd. I detta fall ingriper systemet i styrningen för att förhindra att fordonet sladdar. Om systemet fungerar korrekt slocknar varningslampan så snart bilen stabiliserats.

ESP-varningslampan lyser konstant

ESP warning light

Om ESP-varningslampan lyser konstant även under normala förhållanden kan dessa vara orsakerna:

 • ESP-systemet stängdes av med en knapp eller via gränssnittet på instrumentpanelen

 • Det var ett fel på själva ESP-systemet

 • Det var ett sensorfel eller ett fel i elektroniken

Vissa bilar tillåter inte att ESP-systemet stängs av, men om du har ett sådant alternativ kan varningslampan signalera att det elektroniska stabiliseringssystemet stängs av medvetet.

Vi rekommenderar därför att du försöker stänga av/på ESP-systemet. Om inget händer med varningslampan när den är släckt eller på och fortfarande lyser, kommer det att vara ett av de nämnda felen.

Det är dock omöjligt att lösa dessa fel själv, eftersom det i båda fallen är nödvändigt att utföra bildiagnostik. Så det bästa man kan göra är att ta bilen till servicecentret omedelbart.

Elektroniskt stabilitetssystem

Biltillverkare använder olika förkortningar när de märker det elektroniska stabilitetssystemet, men principen för driften av dessa system är densamma. När det gäller detta system kan du stöta på följande etiketter:

 • ESC (Electronic Stability Control) - allmänt namn för elektroniskt stabiliseringssystem, men används av Škoda, Fiat, Hyundai, Tesla, Luxgen och Proton

 • ESP (Electronic Stability Program) - beteckning som används av Audi, Chrysler, Dodge, Hyundai, Jeep, Kia, Mercedes-Benz, Saab, Suzuki, Lamborghini och Smart

 • ESP (Electronic Stabilization Program) - beteckningen används av Volkswagen (förkortningen är densamma som den föregående, den mindre skillnaden är endast i det fullständiga namnet)

 • VDC (Vehicle Dynamic Control) - beteckning som används av Subaru, Nissan och Infiniti

 • DSC (Dynamic Stability Control) - beteckning som används av Aston Martin, BMW, Jaguar, Land Rover, Mazda och Mini

 • VSA (Vehicle Stability Assist) - beteckning som används av Acura och Honda

 • VSC (Vehicle Stability Control) - beteckningen som används av Lexus och Toyota

 • VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) - beteckningen som används av Lexus och Toyota

 • ASC (Active Stability Control) - beteckningen som används av Jaguar och Mitsubishi

 • DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) - beteckning som används av Volvo

 • PSM (Porsche Stability Management) - beteckningen, som namnet antyder, används av Porsche

 • M-ASTC (Mitsubishi Active Skid and Traction Control) - beteckningen som används av Mitsubishi

 • StabiliTrak - beteckning som används av Buick, Cadillac, Chevrolet (de flesta modeller), GMC, Pontiac, Saturn, Isuzu och Hummer

 • AdvanceTrac - beteckning som används av Ford, Lincoln och Mercury

 • Aktiv hantering - beteckning som används av Chevrolet (Corvette)

Vissa tillverkare använder flera beteckningar, eftersom beteckningen kanske inte gäller för hela märket utan en specifik modell.

ESP varningsljus former

Förutom beteckningen på ESP-systemet kan ESP-varningslampan ha en annan form beroende på tillverkare och den specifika modellen.

Förutom formen på varningslampan i huvudbilden (ovan) kan man även stöta på ett utropstecken i en triangel, runt vilken det finns en nästan hel cirkel med en pil.

ESP warning light

Mindre vanligt är också en varningslampa med texten ESP i en cirkel (liknande ABS-varningslampan). I de allra flesta fall är varningslampan gul eller orange, men sällan finns det även en röd ESP-varningslampa.

Vissa modeller har samma form som ESP- och ESC-ljusen. Poängen är att dessa system är identiska. Skillnaden ligger bara i namnet.

Vanliga frågor om ESP-varningslampan

Fråga 1: Är det möjligt att köra med ESP-varningslampan tänd?

Ja, du kan fortsätta köra, men det är viktigt att ta reda på orsaken till att lampan tänds så snart som möjligt och lösa problemet. Att köra med ESP-varningslampan tänd kan innebära att fordonets hantering blir sämre, vilket kan leda till farliga situationer på vägen.

Så om ESP-varningslampan lyser, kör försiktigt, särskilt på halt underlag, och undvik skarpa svängar eller plötsliga inbromsningar.

Fråga 2: Kan ESP-varningslampan tändas även om det inte är några problem med ESP-systemet?

Ja, varningslampan kan tändas även om det inte är några problem med det elektroniska stabilitetssystemet. Orsakerna kan vara olika, till exempel ett fel i elsystemet eller ett problem med sensorn. I det här fallet är det nödvändigt att utföra en bildiagnos och eliminera orsaken.

Slutsats

Konstant upplyst ESP-varningslampa bör inte ignoreras, det vill säga om du inte medvetet stänger av det elektroniska stabiliseringssystemet.

Från och med 2012 kräver NHTSA att alla nya personbilar som säljs i USA ska vara utrustade med ett elektroniskt stabilitetsprogram. Omvänt, enligt Europeiska kommissionen, måste alla nya personbilar ha ett elektroniskt stabilitetsprogram i EU.

Videojämförelse med ESP på och av på Audi A3