Understyrning: Hur hanterar man en understyrningssladd?

Wet road
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Understyrning är ett fenomen som uppstår när man kör bil och passerar kurvor med mindre kurvor i högre hastigheter eller under ogynnsamma vägförhållanden.

Namnet på detta fenomen kommer från det faktum att bilen svänger otillräckligt vid understyrning.

Innehåll

Vilka bilar lider av understyrning?

Understyrning visar sig naturligtvis i bilar med frontmonterad motor och framaxeldrift. Det är dock inte alltid fallet.

Understyrning kan också förekomma på bilar med bakhjulsdrift, även om detta kräver mycket mer ansträngning.

Hur visar sig understyrningen av bilen?

Understeer

Vid understyrning reagerar bilen inte tillräckligt på att vrida på ratten. Således fortsätter fordonet i rak riktning vid understyrning och följer inte rattens vinkel.

Orsaker till understyrning

Orsaken till understyrningen är förlusten av greppet för hjulen på framaxeln. I fordon som inte har driven framaxel är det bara de bromsnings och tvärkrafter som uppstår vid byte av färdriktning som gör att framaxeln tappar greppet. Å andra sidan, om endast framaxeln drivs på fordonet, orsakas förlusten av greppet av fordonets acceleration utöver de nämnda faktorerna.

Motorplaceringen påverkar också möjligheten för understyrning. Om motorn är placerad fram är en stor del av hela bilens vikt ovanför framaxeln. Ett sådant koncept av bilen ökar de tvärgående krafterna som verkar på den under en kraftig förändring av färdriktningen.

Men med olämpliga, dåliga vägvidhäftningsförhållanden (sand, grus, is, snö, vatten) krävs det bara en liten riktningsändring, inbromsning eller försiktig acceleration för att visa fordonets understyrningsbeteende.

Hur uppstår en understyrningssladd?

Understyrningssladd uppstår vanligtvis när fordonet vänds med en förändring av momentet som påverkar framhjulen. Ju större förändring av momentet som verkar på hjulen, desto större är sannolikheten för sladd.

Road in the mountains

Vid en understyrningssladd leder inte framhjulen in i en sväng trots att de svänger eftersom framaxeln tappade dragkraft. Om fordonet inte återfår kontakt med vägen kommer det okontrollerat att flyga av kurvans ytterkant.

En understyrningssladd kan dock inte uppstå på ett fordon som accelererar från stillastående. När fordonet står stilla kommer ingen kraft att pressa bilen framåt om däcken tappar greppet.

Hur kan jag hantera en sladd under styrning?

För att få fordonet ur en understyrd sladd släpper du helt enkelt gaspedalen och väntar på att hjulen på drivaxeln återfår greppet. Det rekommenderas inte att plötsligt trycka ned bromspedalen eller vrida ratten för mycket, eftersom detta kan leda till en ännu större förlust av däck-greppet.

När man vrider på hjulen finns det en risk att de efter att framhjulen återtagit sitt grepp börjar rulla igen på vägen, vilket kommer att orsaka en kraftig förändring av fordonets riktning. Denna riktningsändring kan leda till en överstyrning sladd, vilket kräver mycket erfarenhet och är mycket farligt på ett framhjulsdrivet fordon.

Om en understyrningssladd inträffar på ett fordon med drivaxel bak, räcker det vanligtvis med att minska trycket på bromsarna eller rikta in hjulen på framaxeln för att eliminera sladd.

En sista myt

Det finns många fordonsmyter bland bilentusiaster. Det finns också en utbredd myt som passar detta ämne väldigt bra. Enligt vissa bilentusiaster kan en bil med framhjulsdrift bara uppleva understyrning, och en bil med bakhjulsdrift kan bara uppleva överstyrning.

Detta uttalande är endast giltigt vid körning runt ett hörn vid kraftig acceleration. Under normala förhållanden kan en bil med vilken drivlina som helst uppleva vilken typ av sladd som helst, antingen understyrning eller överstyrning.