AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Drivaxel: Fram, bak, 4x4. Hur påverkar det bilen?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Drivaxeln är den axel till vilken motormomentet överförs och vars hjul driver bilen. Drivaxeln överför därför motorns vridmoment genom hjulen till vägen.

Hur påverkar drivaxeln fordonets köregenskaper? Låt oss ta en titt på det.

Innehållsförteckning

Vad är en drivaxel?

När man designar en bil är det viktigt att bestämma vilken axel som ska drivas. Bilens köregenskaper beror på drivaxeln och förmågan att överföra motorns kraft till vägen.

Motorkraft och vridmoment: Vilken av dessa parametrar är viktigast?

Relaterad artikel - Motorkraft och vridmoment: Vilken av dessa parametrar är viktigast?

I de flesta fall väljs drivaxeln beroende på motorfästet, vilket också väsentligt påverkar bilens köregenskaper. Vissa kombinationer av montering av motorn och den drivna axeln är oanvändbara (till exempel bakre motor med framaxeldrift).

Drivaxeln ger bilen specifika köregenskaper. För tvåaxlade bilar finns följande alternativ för axeldrift:

  1. Framaxeldrift

  2. Bakaxeldrift

  3. Fyrhjulsdrift (4x4, AWD)

1. Framaxeldrift

Bilens drivning säkerställs endast av framhjulen, som samtidigt också ändrar bilens riktning. Denna typ av drivning används endast när bilens motor är placerad i fronten.

2. Bakaxeldrift

Bakhjulen ger bilens drivkraft, medan framhjulen används för att ändra bilens riktning. Denna typ av drivning används med både frontmonterade och mittre motorer.

3. Fyrhjulsdrift

Alla hjulen i bilen driver bilen, och denna fyrhjulsdrift kan vara permanent (vanligtvis AWD) eller omkopplingsbar (vanligtvis kallad 4x4, men kan variera) .

Om fyrhjulsdriften är omkopplingsbar går det att växla bilens drivning till antingen framhjulsdrift eller bakhjulsdrift, beroende på en specifik bil.

4-hjulsdriftindikatorer: Vad är skillnaden mellan 4x4 High, Low eller Auto?

Relaterad artikel - 4-hjulsdriftindikatorer: Vad är skillnaden mellan 4x4 High, Low eller Auto?

Kombinationen av motorfäste med axeldrift påverkar bilens köregenskaper avsevärt, medan olika konfigurationer har nackdelar.

Vad är understyrning?

Understyrning är ett fenomen som uppstår när man kör genom ett hörn i hög hastighet eller när vägens vidhäftningsförhållanden har försämrats. När understyrning inträffar tenderar bilen att fortsätta köra i den ursprungliga riktningen och flyga utanför hörnets ytterkant, vilket gör att bilen inte svänger tillräckligt.

Understyrning: Hur hanterar man en understyrningssladd?

Relaterad artikel - Understyrning: Hur hanterar man en understyrningssladd?

Understyrning förekommer vanligtvis i framhjulsdrivna bilar, men det kan även förekomma i bakhjulsdrivna fordon. Orsaken till understyrning är förlusten av greppet för hjulen på bilens drivaxel.

Vad är överstyrning?

Överstyrning är ett fenomen som, liksom understyrning, uppstår när man kör runt ett hörn i hög hastighet eller när vägens vidhäftningsförhållanden har försämrats.

Detta är fallet när den främre delen av bilen villigt svänger in i ett hörn, men den bakre delen fortsätter i den ursprungliga riktningen. Detta gör att bilen snurrar i motsatt riktning eller okontrollerbar rotation, vilket gör en oönskad U-sväng.

Överstyrning: Hur hanterar man en överstyrningssladd?

Relaterad artikel - Överstyrning: Hur hanterar man en överstyrningssladd?

Namnet på detta fenomen kommer alltså från det faktum att fordonet svänger för mycket vid överstyrning. Som regel förekommer överstyrning i bilar med bakhjulsdrift, men fordon med framaxeldrift är inget undantag.

Men i fallet med ett fordon med framhjulsdrift är det ganska komplicerat att uppnå överstyrning. Den direkta orsaken till överstyrningen av bilen är förlusten av greppet på hjulen på bakaxeln.

Slutsats

Fyrhjulsdrift försöker eliminera de flesta av nackdelarna med fram- eller bakhjulsdrift, men det kräver flera komponenter, vilket avsevärt ökar vikten, men också priset av bilen.