Motorkraft och vridmoment: Vilken av dessa parametrar är viktigast?

Engine
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Effekt och vridmoment är de grundläggande tekniska parametrarna för en förbränningsmotor. Inte bara bilens maximala hastighet och acceleration beror på dessa parametrar, utan även bränsleförbrukning eller förmåga att klättra i backar och liknande.

Motoreffekt kan uttryckas i kilowatt (kW), men hästkrafter (HP eller metriska hästkrafter) är vanligtvis att föredra. Enheten för vridmoment, i vardagsspråk vridmoment, är antingen pund-fot (lb-ft) eller Newton-meter (Nm).

Innehåll

Vid två strukturellt identiska motorer gäller regeln att motorn med större slagvolym har mer effekt men också mer vridmoment. Motorn uppnår dock maximal effekt och maximalt vridmoment vid olika varvtal.

Motorn har störst effekt vid högre varv och störst vridmoment vid lägre varv.

Motorkraft och vridmoment: Vilket är viktigast?

Tachometer

I racing- eller sportbilar, som ständigt körs i höga hastigheter, är den viktigaste parametern för motorn den maximala effekten. Bilens maxhastighet beror på maxeffekten, även om accelerationshastigheten också är avgörande. Transmissionen av en sådan bil är därför graderad så att bilen accelererar så snabbt som möjligt och når högsta möjliga hastighet.

I personbilsmotorer är andra parametrar också väsentliga, förutom maximal effekt och maximal hastighet. Personbilar går inte alltid med full kapacitet. Tvärtom, motorn i personbilar fungerar huvudsakligen i olika lägen, och därför är det nödvändigt att den har tillräckligt med vridmoment i bredast möjliga varvtal.

Växlingen är annorlunda och anpassar sig till maximal hastighet och acceleration och minskar bränsleförbrukningen. Dessutom måste en personbilsmotor ha mycket längre livslängd än en racerbilsmotor. Men alla dessa parametrar är motstridiga, så tillverkare måste välja rätt balans när de designar motorer.

Den högsta växeln är därför inställd för att stabilisera bilens maxhastighet innan motorn når maxvarv.

Tachometer

Tack vare denna inställning är det möjligt för bilen att permanent bibehålla sin maxhastighet utan risk för motorskador. Å andra sidan ställs lägre växlar in så att bilen uppnår nödvändig acceleration, har acceptabel förbrukning, har låga utsläpp och att passagerarna inte besväras av överdrivet motorljud.

Förutom förbrukningen är en kritisk egenskap hos en personbil dess flexibilitet. Ju mer vridmoment motorn har, desto mer flexibel är den. Vid normal körning använder föraren av en personbil det maximala vridmomentet mer än motorns maximala effekt. Det är därför biltillverkarna fokuserar mer på att öka det maximala vridmomentet och flytta det till lägre varvtal än att öka maxeffekten.

Vid normal körning använder man främst låga och medelhöga motorvarvtal. Därför, ju högre vridmoment och ju lägre den är placerad i varvtalet, desto mer flexibel blir bilen och desto lättare blir det att ta sig över backar utan att använda motorns maximala effekt.

Mitsubishi Evo

Vridmomentnummer varierar beroende på enhet

Amerikanskt och brittiskt vridmoment anges inte i Newtonmeter (Nm) utan i pund per fot (ft-lbs). Dessa två enheter indikerar vridmoment men är inte 1:1. Engelska och amerikanska vridmomentet är alltid högre i siffror eftersom en ft-lbs motsvarar 1,356 Nm.

Hur mäts motoreffekten?

När det kommer till att mäta hästkrafter finns det några olika metoder som kan användas. Den vanligaste metoden är att använda en dynamometer, en anordning som mäter effekten av en motor under belastning.

Denna metod ger ett relativt exakt mått på en motors effekt, och biltillverkare och tuners använder den ofta för att optimera prestandan hos sina motorer.

Hur mycket hästkrafter har en människa?

En frisk vuxen människa kan producera och upprätthålla omkring 1,2 hk (eller 0,89 kW) under en kort tidsperiod - detta värde sjunker till en tiondel av en hästkraft om vi pratar om en längre period.