Varvräknare: Hur fungerar den här enheten?

Tachometer
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

En varvräknare är en anordning som används i en bil för att mäta motorvarv eller motorns vevaxel varv.

Således indikerar varvräknarpekaren antalet vevaxelvarv per minut på en analog eller digital display.

Innehåll

Varvräknarens historia i ett nötskal

Den första varvräknaren byggdes 1817 av den tyske ingenjören Deidrich Uhlhorn. Till en början användes varvräknaren bara för att mäta farten på lok, men med tiden letade den sig även in i bilar.

De första varvräknarna var mekaniska och baserade på mätning av centrifugalkraft.

Hur fungerar en modern varvräknare?

I moderna bilar är varvräknarna elektroniska. Motorstyrenheten erhåller data om vevaxelvarv, som samverkar med vevaxelns varvtalsgivare.

Det bör tilläggas att om vevaxelns hastighetssensor slutar fungera kommer motorn att stängas av, och om den inte fungerar innan motorn startar startar inte motorn.

Som nämnts ovan visar varvräknaren i en bil antalet varv på vevaxeln under en viss tid, i detta fall per minut.

Varvräknaren har nästan alltid ett markerat rött fält, vilket varnar föraren om området med farliga varv. Föraren har därför alltid överblick över det aktuella varvtalet och kan därmed minska motorvarvtalet genom att ta av gasen och återställa motorn till ett säkert varvtal.

Kan höga (rött område) varv skada motorn?

Tachometer

Att hålla motorn på höga varvtal i varvräknarens röda zon under lång tid skadar motorn eftersom motorn i det ögonblicket inte är tillräckligt smord med motorolja.

Detta gör att enskilda komponenter överhettas, vilket i slutändan kan orsaka en fast motor. Men att hålla motorn i det röda varvtalsområdet under en längre tid kanske inte omedelbart leder till ett fel, men det kan åtminstone orsaka ökat slitage på vissa motordelar.

Skillnaden mellan mekaniska och elektroniska varvräknare: