AUTORIDE

MIVEC: Variabel ventiltid och ventillyft

MIVEC
Publicerad på Översatt med hjälp av AI från vår originalartikel (källa: autoride.io)

MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve Timing Electronic Control System) är en beteckning för motorerna från bilföretaget Mitsubishi, utrustade med ett system med variabel ventiltid och ventillyft.

Detta ventilkontrollsystem används för att förbättra motorns volymetriska verkningsgrad och därigenom öka motorns prestanda och minska bränsleförbrukningen och mängden utsläpp som produceras.

Innehållsförteckning

Vad betyder MIVEC?

Förkortningen MIVEC är handelsnamnet för variabel ventiltid och ventillyftsteknologi utvecklad av bilföretaget Mitsubishi. Inte bara gnista utan även dieselmotorer av märket Mitsubishi är utrustade med denna teknik.

Även om MIVEC-systemet utformades för att öka motorns prestanda, designades det om för att förbättra ekonomin och utsläppen.

Historien om MIVEC-systemet i ett nötskal

MIVEC introducerades först 1992 i 4G92-motorn med en volym på 1597 cm3. Det var en naturligt aspirerad motor, utrustad med en DOHC-distribution och 16 ventiler, som användes i modellerna Mitsubishi Mirage och Mitsubishi Lancer. Denna motor uppnådde en respektabel effekt på 107 kW vid 7 000 rpm för den tiden, till stor del tack vare det tidigare nämnda systemet.

En mycket större revolution kom dock 2010, då Mitsubishi blev först med att installera dieselmotorer med variabel ventiltid och ventillyft i masstillverkade personbilar.

Det var en 1,8 DI-D MIVEC-motor, som erbjöd en effekt på 110 kW och ett vridmoment på 300 Nm. Denna motor var utrustad med variabel ventiltid och lyft, direkt bränsleinsprutning med common-rail-systemet, och hade ett aluminiumblock och plastcylinderkåpa. Den hade också ett lågt kompressionsförhållande (14,9:1) för en dieselmotor.

Under de första åren av utvecklingen av MIVEC-tekniken utvecklade Mitsubishi även en annan variant av detta system kallad MIVEC-MD. Dessa tekniker är nästan identiska, men skillnaden är att MIVEC-MD kan stänga inlopps- och avgasventilerna på två cylindrar under lätt motorbelastning, vilket minskar bränsleförbrukningen med 10 till 20 %. Denna typ av teknik upphörde 1996.

Hur fungerar MIVEC-tekniken?

Som du säkert redan vet optimerar det variabla ventiltidssystemet motorparametrarna, vilket leder till en ökning av motorns prestanda, en minskning av bränsleförbrukningen och mängden utsläpp som produceras. Vissa system är dock endast utformade för att ändra ventiltiden, inte den tid då ventilerna är öppna.

MIVEC-systemet kontrollerar dock tidpunkten och ventillyftet och ändrar därigenom ventilöppningstiden och längden på ventilöppningstiden. Den grundläggande funktionen för detta system är att ändra kamprofilen, vilket anpassar motorns prestanda till förarens krav.

Således ändrar MIVEC dynamiskt kamprofilerna under olika motorlägen. En låglyftskam styr låglast- och höghastighetslägena, och en högrelyftskam styr tunglast- och höghastighetslägena.

Därför fungerar denna teknik på en liknande princip som om du ersatte klassiska kammar med skarpa kammar. När du ersätter standardkammar med vassa kammar kan du uppnå en ökning av endast en parameter, nämligen antingen den slutliga motoreffekten eller vridmomentökningen, men inte båda dessa parametrar samtidigt.

Eftersom MIVEC kan ändra kamprofilen dynamiskt är det möjligt att, förutom båda dessa parametrar, samtidigt uppnå en minskning av bränsleförbrukningen och utsläppen.

Se en kort videodemonstration av hur detta system fungerar: