AUTORIDE

Kamaxel: Hur det fungerar och vad du inte visste om det?

Kamaxel
Publicerad på Översatt med hjälp av AI från vår originalartikel (källa: autoride.io)

Kamaxeln är axeln som öppnar intags- och avgasventilerna på förbränningsmotorn, vilket möjliggör fyllning eller tömning av cylindrarna. En kamaxel är en roterande spak på vilken kammarna är placerade.

Antalet kammar på kamaxeln beror på antalet cylindrar i en rad av motorn och antalet ventiler per cylinder.

Innehållsförteckning

Kamaxelfunktion i ett nötskal

Kammarna är äggformade och vrids i olika riktningar, vilket krävs av varje cylinders ventiltid. Med fyrtaktsmotorer öppnar ventilen endast en gång under två vevaxelvarv.

Detta betyder att om veven axeln vrider sig med en hastighet av 2000 varv per minut, vrider kamaxeln endast 1000 gånger per minut.

Kamaxelkomponenter

Kamaxel

Kamaxeln består av flera nyckelkomponenter, inklusive:

  • Kamlober: Dessa äggformade utsprång kontrollerar ventiltimingen genom att trycka på lyftare eller vippor som öppnar ventilerna.
  • Kamaxellager: Dessa lager gör att kamaxeln kan rotera mjukt i motorblocket eller cylinderhuvudet.
  • Kamaxlar: Pivoterna fungerar som stödpunkter för kamaxellagren.
  • Kugghjulsdrift eller kamkedja: Detta förbinder kamaxeln med vevaxeln, tack vare vilken de är korrekt synkroniserade.

Typer av kamaxlar

Det finns tre huvudtyper av kamaxlar, var och en med unika egenskaper:

  • Platta ventillyftarkamaxlar: Dessa kamaxlar använder en plan yta på ventillyften som kommer i kontakt med kamloben. Platta ventilkamaxlar är i allmänhet mer överkomliga men kan ha begränsad prestandapotential på grund av deras lägre lyftkapacitet.
  • Rullkamaxlar: Rullkamaxlar har ett rullager på lyftaren i kontakt med kamloben, vilket minskar friktionen och tillåter högre lyft- och varaktighetsprofiler. Dessa kamaxlar ger bättre prestanda men är dyrare.
  • Kamaxlar med variabel ventiltid (VVT): VVT-kamaxlar (variabel ventiltid) tillåter smidig justering av ventiltider, vilket ger bättre prestanda och effektivitet i en bred varvtal.

Öppning och stängning av ventiler

Animation som visar kontinuerligt roterande kammar

När det gäller ventilfunktion är det viktigaste hur mycket ventilen är öppen och hur länge den är öppen. Om vi ​​vill pressa ut så mycket kraft ur motorn måste vi få in så mycket bränsle och luftblandning i cylindern som möjligt. Därför måste insugningsventilerna öppnas så mycket som möjligt och så länge som möjligt.

Men även avgasventilerna måste öppnas så mycket som möjligt och så länge som möjligt, så att maximal mängd avgaser kan komma ut ur cylindern. Kammen vidrör inte ventilventilen när ventilen är stängd. Om kamaxeln roterar börjar kammen löpa mot ventilventilen, trycker på ventilfjädern och gör att ventilen öppnas.

Om kammen trycker ventillyften maximalt kommer det att få ventilen att öppnas maximalt. Höjden på toppen (högsta delen) av kammen bestämmer ventilens maximala lyft. Ventilens maximala slaglängd måste ha en viss gräns. Annars kan ventilen och kolven mötas, vilket leder till att motorn förstörs.

Kamaxelkammens form bestämmer ventilens hastighet och öppningstid. Kammar med en mer rundad form kallas skarpa kammar och gör att ventilen kan vara öppen längre.

Intressanta fakta om kamaxeln

  • Historiskt ursprung: Konceptet med kamaxeln går tillbaka till antika civilisationer, där vattendrivna kamaxlar användes i olika maskiner. Tillämpningen av kamaxlar i förbränningsmotorer började i slutet av 1800-talet.
  • Effekt på motorljudet: Det distinkta ljudet från mer kraftfulla motorer är ofta resultatet av aggressiva kamaxelprofiler, vilket resulterar i en unik avgaston på grund av ventiltiming.
  • Dubbla kamaxlar: Prestandamotorer använder ofta en design med dubbla överliggande kamaxlar (DOHC), vilket möjliggör bättre kontroll av ventiltider och högre effekt.
DOHC cylinderhuvud med kamaxel (markerad i blått)

Vanliga frågor om kamaxel

F: Hur kan jag se om min kamaxel är sliten eller skadad?

Svar: Symtom på en sliten eller skadad kamaxel kan inkludera minskad motoreffekt, överdrivet ventilljud eller sämre bränsleekonomi. Det är viktigt att inspektera ventiltåget noggrant och vid behov konsultera en professionell mekaniker för diagnostik.

F: Är en kamaxel med en mer aggressiv profil alltid bättre för prestanda?

Svar: Inte nödvändigtvis. Medan aggressiva kamaxelprofiler kan öka kraften vid högt varvtal, kan lågt vridmoment och körbarhet lida. Det ideala valet av kamaxel beror på den avsedda användningen av motorn och det önskade kraftbandet.

F: Hur påverkar variabel ventiltid (VVT) kamaxelns prestanda?

Svar: VVT-system gör att ventiltidsinställningen kan justeras kontinuerligt, vilket ger bättre prestanda och effektivitet över ett brett varvtalsområde. Denna teknik möjliggör mer exakt kontroll av ventiler och optimering av kraft och vridmoment utan att ge avkall på köregenskaper och bränsleförbrukning.

Slutsats

Kamaxeln spelar en nyckelroll i driften av förbränningsmotorn, eftersom den kontrollerar öppningen och stängningen av ventilerna som tillåter luft-bränsleblandningen att komma in i förbränningskammaren och avgaserna.