Skarpa kameror: Vilka är deras för- och nackdelar?

Camshaft
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Att ersätta standardkammar med vassa kammar är en av de vanligaste modifieringarna som ökar motorns kraft och förbättrar gasresponsen.

Den här artikeln kommer kortfattat att undersöka skarpa kammar, deras syfte och deras fördelar och nackdelar.

Innehåll

Vad är vassa kammar till för?

Att få in så mycket luft och bränsle i cylindern som möjligt är nödvändigt för att uppnå högre motorprestanda. Insugningsventilerna måste dock vara öppna så mycket som möjligt och så länge som möjligt.

Liksom insugs- och avgasventilerna måste de öppnas så brett som möjligt och så länge som möjligt för att få ut alla avgaser ur förbränningskammaren.

När kammen når ventilventilen verkar dess kraft mot trycket från ventilfjädern och ventilen börjar öppna. Men hur snabbt, hur mycket och hur länge ventilen öppnar beror på kammens form.

Den vassa kammen är mycket rundare och bredare än standardkammen. Namnet skarpa kammar är lite malplacerat, och de runda kammarna skulle vara mer exakta.

Fördelar med vassa kammar

Att byta ut vanliga kammar med vassa kammar kommer att öka vridmomentet vid lågt varvtal och varva motorn lättare.

Nackdelar med vassa kammar

Nackdelen med skarpa kammar är en ökning av motorns tomgångsvarvtal, men också högre bränsleförbrukning.

Slutsats

Eftersom det med vassa kammar är omöjligt att uppnå båda parametrarna samtidigt (högt vridmoment vid låga varv och hög effekt vid höga varv), kom designerna med ett variabel ventiltid-system som imiterar funktionen hos en optimal storlek kam i olika arbetsförhållanden för motorn.