Lågt oljetryck: Vad kan vara orsaken till detta problem?

Engine piston
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Lågt oljetryck är ett av de problem som inte är vanliga, men mycket allvarliga. Det finns bara ett fåtal orsaker som kan orsaka lågt oljetryck.

Det är ofta en låg oljenivå, orsakad av ett oljeläckage, otillräckligt tryck i pumpen eller igensatta komponenter. En upplyst varningslampa för oljetryck indikerar nästan alltid ett fall i motoroljetrycket, vilket vi kommer att diskutera först.

Innehåll

Indikeringslampa för oljetryck

Oil warning light

Denna varningslampa är ansluten till oljetrycksgivaren i smörjsystemets tryckledning bakom oljepumpen. Om oljetrycket är tillräckligt trycker det motoroljan mot brytarkontaktens membran, som är ansluten till fordonsramen.

I detta fall kommer anslutningen till fordonsramen att brytas, vilket gör att oljetryckslampan slocknar. Om trycket är otillräckligt tänds varningslampan för oljetryck och motorn går i nödläge i vissa bilar.

Om motorns oljetryck är lågt betyder det bara två saker: motorn har låg olja eller så är det ett fel i motorsmörjsystemet. Låt oss titta på felen som är direkt relaterade till fallet i motortrycket.

Lågt oljetryck och dess orsak

  • Löst eller sprucket oljeintagsrör
  • Det finns ingen eller mycket lite olja i motorn
  • Öppnad oljetryckskontrollventil vid låga motorvarvtal
  • Sliten eller på annat sätt skadad oljepump
  • Slitna huvudvevaxellager
  • Igensatt motoroljeinloppssil
  • Igensatt oljefilter

Lågt oljetryck orsakar otillräcklig smörjning av rörliga motordelar, vilket kan leda till allvarliga och oåterkalleliga skador.

Motorstopp kan uppstå på grund av otillräcklig smörjning

Oil pump

Vid lågt motoroljetryck rekommenderar vi att du stannar bilen omedelbart och ringer en bärgningsbil eller löser problemet genom att fylla på olja. Efter att ha stannat fordonet och öppnat motorhuven, var försiktig så att du inte bränner dig på heta motordelar.

Om du fortsätter att köra bilen och struntar i det låga motoroljetrycket finns risk för skador på motorns rörliga delar och i värsta fall motorstopp. Att rätta till problemet i tid kan förhindra allvarliga skador på motorn, vilket skulle få din plånbok att gråta.