AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Lågt oljetryck: Vad kan vara orsaken till detta problem?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Lågt oljetryck är ett av de problem som inte är vanliga, men mycket allvarliga. Det finns bara ett fåtal orsaker som kan orsaka lågt oljetryck.

Det är ofta en låg oljenivå, orsakad av ett oljeläckage, otillräckligt tryck i pumpen eller igensatta komponenter. En upplyst varningslampa för oljetryck indikerar nästan alltid ett fall i motoroljetrycket, vilket vi kommer att diskutera först.

Innehållsförteckning

Indikeringslampa för oljetryck

Denna varningslampa är ansluten till oljetrycksgivaren i smörjsystemets tryckledning bakom oljepumpen. Om oljetrycket är tillräckligt trycker det motoroljan mot brytarkontaktens membran, som är ansluten till fordonsramen.

Oljetrycksvarningslampa: Vad är problemet?

Relaterad artikel - Oljetrycksvarningslampa: Vad är problemet?

I detta fall kommer anslutningen till fordonsramen att brytas, vilket gör att oljetryckslampan slocknar. Om trycket är otillräckligt tänds varningslampan för oljetryck och motorn går i nödläge i vissa bilar.

Motorsmörjningssystem: Hur fungerar motorsmörjning?

Relaterad artikel - Motorsmörjningssystem: Hur fungerar motorsmörjning?

Om motorns oljetryck är lågt betyder det bara två saker: motorn har låg olja eller så är det ett fel i motorsmörjsystemet. Låt oss titta på felen som är direkt relaterade till fallet i motortrycket.

Lågt oljetryck och dess orsak

  • Löst eller sprucket oljeintagsrör
  • Det finns ingen eller mycket lite olja i motorn
  • Öppnad oljetryckskontrollventil vid låga motorvarvtal
  • Sliten eller på annat sätt skadad oljepump
  • Slitna huvudvevaxellager
  • Igensatt motoroljeinloppssil
  • Igensatt oljefilter

Lågt oljetryck orsakar otillräcklig smörjning av rörliga motordelar, vilket kan leda till allvarliga och oåterkalleliga skador.

Motorstopp kan uppstå på grund av otillräcklig smörjning

Vid lågt motoroljetryck rekommenderar vi att du stannar bilen omedelbart och ringer en bärgningsbil eller löser problemet genom att fylla på olja. Efter att ha stannat fordonet och öppnat motorhuven, var försiktig så att du inte bränner dig på heta motordelar.

Beslagtagen motor: Vad betyder det och vad är orsaken?

Relaterad artikel - Beslagtagen motor: Vad betyder det och vad är orsaken?

Om du fortsätter att köra bilen och struntar i det låga motoroljetrycket finns risk för skador på motorns rörliga delar och i värsta fall motorstopp. Att rätta till problemet i tid kan förhindra allvarliga skador på motorn, vilket skulle få din plånbok att gråta.