Vattenplaning: Hur förebygger man det och hur man hanterar det?

BMW 1 Series E87
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Vattenplaning är ett farligt fenomen som uppstår när ett fordons däck tappar kontakt med vägbanan på grund av ett vattenlager. Resultatet är förlust av grepp, styrning och fordonskontroll även vid inbromsning.

I den här artikeln kommer vi att belysa vattenplaning, dess orsaker, hur man förebygger det och hur man hanterar det på ett säkert sätt.

Innehåll

Orsaker till vattenplaning

Flera faktorer bidrar till risken för vattenplaning, inklusive:

1. Vatten på vägen

Water on the road

Det ackumulerade vattenlagret på vägen på grund av kraftiga regn eller dålig dränering ökar risken för vattenplaning. Orsaken till vattenansamling kan också vara en ojämn vägbana. Gropar, sprickor och andra ojämnheter på vägen kan orsaka ojämn ansamling av vatten.

2. Däck

Däckmönsterdjup: Slitna däck har en minskad förmåga att dränera vatten, vilket ökar risken för vattenplaning.

Däckpumpning: För låga däck kan minska vattenspridningseffektiviteten och öka kontaktytan mellan däcket och vattnet.

3. Föraren själv

Hastighet: Högre hastighet ökar risken för vattenplaning eftersom däcken har mindre tid på sig att sprida vatten effektivt.

Körstil: Plötsliga eller aggressiva manövrar, som skarpa svängar eller hårda inbromsningar, kan också bidra avsevärt till vattenplaning.

Vad orsakar vattenplaning, och varför är det farligt?

Aquaplaning

När vattenplaning inträffar tappar fordonets däck kontakten med vägbanan. På grund av förlust av kontakt med vägytan inträffar följande:

 • Förlust av dragkraft: Vattenplaning orsakar förlust av dragkraft, och detta resulterar i sämre bromsning, styrning och även ineffektiv acceleration.
 • Förlorad styrkontroll: När däcken tappar kontakten med vägen slutar fordonets styrning att reagera, vilket ökar risken för en olycka.
 • Förlust av bromskontroll: Utan korrekt kontakt mellan däck och väg blir fordonets bromssystem mindre effektivt, vilket ökar stoppsträckan och risken för kollisioner.

Hur förhindrar man vattenplaning?

Om du vill minimera risken för vattenplaning kan dessa tips rädda din nacke i vissa situationer:

 • Kontrollera däckens mönsterdjup: Kontrollera regelbundet däckens mönsterdjup och byt ut slitna däck omedelbart.
 • Pumsa upp däcken till rätt tryck: Följ det rekommenderade däcktrycket för din bil enligt tillverkarens rekommendationer.
 • Kör med lämplig hastighet: Anpassa din hastighet till vägförhållandena, särskilt under kraftigt regn eller när du kör på våta vägar.
 • Undvik plötsliga eller aggressiva manövrar: Kör mjukt och undvik skarpa svängar eller hårda inbromsningar när du kör på vått underlag. Bromsa inte bara genom att trycka på bromspedalen. Hjälp din bil med motorbromsning.
 • Håll dig i körfältet: Undvik att köra i de yttre körfälten, där vatten tenderar att samlas, och håll ett säkert avstånd från andra fordon för att reagera i tid på en oväntad situation.
 • Kontrollera bromsarna regelbundet: Regelbundet underhåll och kontroller säkerställer att ditt fordons bromssystem är i gott skick.
 • Välj kvalitetsdäck: Kvalitetsdäck med bra vattenavledningsförmåga är en investering i säkerhet, eftersom de kan minska bland annat risken för vattenplaning.

Vad du ska göra om du upplever vattenplaning

Aquaplaning of two vehicles

Om du hamnar i en situation där din bil är till vattenplan, hjälper dessa tips dig att återta kontrollen över styrningen. Observera att du utför alla åtgärder på egen risk. Det är lättare sagt än gjort eftersom det är svårt att veta hur man ska reagera i en sådan situation.

 • Behåll lugnet: Håll huvudet klart och undvik panik eftersom panik kan leda till en olämplig reaktion (till exempel att vrida ratten kraftigt) och därmed en ännu större kontrollförlust.
 • Släpp gaspedalen: Släpp gaspedalen gradvis så att fordonet kan sakta ner naturligt utan att bromsa.
 • Håll ratten rak: Håll en rak styrposition och undvik plötsliga rattsvängningar. Även om du hamnar i ett hörn, vrid försiktigt på ratten, eftersom en för hastig reaktion i denna situation kan orsaka en överstyrningssladd.
 • Vänta tills du får grepp: Däcken återfår kontakt med vägbanan när fordonet saktar ner. När du känner att greppet har återvänt, bromsa försiktigt vid behov.
 • Återta kontrollen: När du återtar kontrollen över fordonet, fortsätt att köra försiktigt och sakta ner i minst ett ögonblick för att lugna ner dig. Stanna till för en kaffe på närmaste bensinmack och svalka huvudet.

Vanliga frågor om vattenplaning

F: Kan vattenplaning förekomma på alla typer av vägar?

Svar: Vattenplaning kan förekomma på alla typer av vägar där vatten kan samlas, inklusive motorvägar, motorvägar och stads- eller landsvägar.

Fråga: Hur påverkar fordonets vikt vattenplaning?

Svar: Tyngre fordon har i allmänhet en lägre risk för vattenplaning eftersom den högre vikten hjälper till att bibehålla bättre kontakt med däcken med vägen. Skillnaden i risk är dock inte så stor. Även om du sitter i en tung bil är det bra att följa tipsen ovan för att eliminera risken för vattenplaning.

F: Kan jag få vattenplaning med en fyrhjulsdriven bil?

Svar: Ja, oavsett körning, även på fyrhjulsdrivna fordon, kan du uppleva vattenplaning. Att fördela kraft till alla fyra hjulen kan ge bättre grepp under vissa förhållanden, men det eliminerar inte risken för vattenplaning vid körning på vått underlag.

Slutsats

Vattenplaning är ett farligt fenomen som utgör en betydande risk för bilister. Att känna till orsakerna till vattenplaning och hur man undviker det kommer att löna sig. Om du hamnar i en situation där ditt fordon börjar flyga vattenplan, kom ihåg att hålla dig lugn, släppa gasen och vänta på att din bil återfår greppet.