Motorbromsning - Hur fungerar det och är det skadligt?

Tachometer
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Motorbromsning är en körstil som kan minska bränsleförbrukningen men även slitaget på bilens bromsdelar. Många förare vill minska bränsleförbrukningen av förklarliga skäl, men istället för att ändra sitt körsätt köper de en ny bil med en utropad utmärkt bränsleekonomi.

Den utropade bränsleekonomin från specifikationerna skiljer sig nästan alltid från verklig bränsleförbrukning. Det finns flera sätt att förbättra din bils bränsleekonomi, och motorbromsning är ett av dem.

Innehåll

Hur fungerar motorbromsning?

Motorbromsning är ett enkelt koncept och kan uppnås genom att gradvis växla ner till en lägre växel utan att trycka på gaspedalen. Genom att göra det börjar bilen bromsa med motorns kraft och inte använda bromsarna.

Motorbromsning är effektivare på större motorer med fler cylindrar. Sådana motorer försöker suga in mer luft under motorbromsning, vilket skapar större undertryck, vilket avsevärt saktar ner kolvarna. Motorns bromskraft beror dock också på kompressionsförhållandet. Ju högre den är, desto större bromskraft har motorn.

Det är skillnad på hur motorbromsningen fungerar mellan bensin- och dieselmotorer.

Motorbromsning för en bensinmotor

När det gäller en bensinmotor, när du släpper foten från gasen, stängs gasventilen, vilket förhindrar att luft kommer in i intaget, vilket skapar ett vakuum som saktar ner kolvarna. Dessutom saktar kolvarna också ner eftersom bränsle inte når förbränningskammaren.

Motorbromsning för en dieselmotor

Vid en dieselmotor ökar mottrycket i avgasröret genom att turboladdarens varvtal sänks efter att man trampat på gasen. Detta mottryck saktar ner motorns kolvar, vilket gör att bilen saktar ner.

Motorbromsfördelar

  • Förbättrad bränsleekonomi
  • Mindre slitage på dina bromsbelägg, bromsskivor och andra bromsdelar
  • Minskad risk för överhettning av dina bromsar i vissa situationer (som långa branta nedförsbackar)

I de flesta moderna bilar stängs bränsleinsprutningen av om du är i växel och släpper foten från gaspedalen. Du sprutar alltså inte in och förbränner något bränsle.

Disc brakes

De andra två nämnda fördelarna påverkar dina bromsar och bromsdelar positivt. Genom att använda din motor för att sakta ner, använder du inte dina bromsar alls i det ögonblicket, vilket betyder att de kommer att hålla längre. Bromsbeläggsvarningslampan kommer inte att visas så tidigt.

Dessutom kommer du att begränsa risken för att bromsarna överhettas och orsaka att bromsen bleknar i långa branta nedförsbackar.

Är motorbromsningen skadlig på något sätt?

Vissa människor kan vara rädda för att motorbromsning är skadlig för själva motorn eftersom genom att växla ner till lägre växel kan det bli en topp i varvtal. Den vanligaste missuppfattningen är att det kan lägga för mycket värme i din motor, speciellt under de långa branta nedförsbackarna.

Kom ihåg att du inte sprutar in något bränsle genom att ta bort foten från gasreglaget när du är i växel. I ett sådant scenario kommer mycket lite värme in i motorn. Så när det kommer till motorbromsning finns det inget att oroa sig för ur värmesynpunkt.

Slutsats

Trots fördelarna med motorbromsning använder många förare det inte och föredrar att växla till neutral och låta bilen "segla". Vid växling till neutral växel saktar inte bilen ner i nedförsbacke utan rusar istället upp, vilket kan vara farligt. Men när du växlar till neutralläget kommer fortfarande en liten mängd bränsle in i motorn, så du förbränner lite bränsle.

Sammantaget är körstilen en personlig fråga och beror på omständigheterna, men det råder ingen tvekan om att motorbromsen bör ha en plats under förarens verktygsbälte.

Motorbromsning förklaras av Engineering Explained: