Motorbeteckningar: TDI, MPi, TSI, HTP, känner du till dem alla?

Engine
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

I bilvärlden stöter vi på otaliga förkortningar, inklusive motorbeteckningar. Tillverkaren bestämmer dessa motorbeteckningar, men vem ska veta antalet olika bokstäver och deras kombinationer?

Av denna anledning har vi beslutat att förbereda denna omfattande lista åt dig, där vi kommer att belysa vanliga motorbeteckningar och deras betydelse.

Innehåll

CDi

CDi (Common-rail dieselinsprutning) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Dessa motorer är utrustade med ett Common-rail-system (ett gemensamt bränslerör för alla cylindrar). Mercedes och Chrysler använder CDi-motorer.

CDTi

CDTi (Common-rail diesel turboinjection) avser turboladdade dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. De är utrustade med Common-rail-systemet (ett gemensamt bränslerör för alla cylindrar) och används av märket Opel.

CRD

CRD (Common rail diesel) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Motorer med denna beteckning används av de amerikanska biltillverkarna Chrysler, Dodge och Jeep.

CRDi

CRDi (Common rail dieselinjection) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Den enda skillnaden mot CRD är att denna beteckning används av koreanska bilföretag som Hyundai eller Kia och japanska Mitsubishi.

CVVT

CVVT (Continuously variable valve timing) syftar på motorer med kontinuerligt variabel ventiltid, tack vare vilken de uppnår högre prestanda och lägre förbrukning. Kia, Hyundai och Volvo använder denna beteckning.

DCi

DCi (Diesel Common-rail-insprutning) avser dieselmotorer med Common-rail-teknik, det vill säga direkt bränsleinsprutning och ett gemensamt bränslerör. Renault och Nissan använder denna beteckning.

DDiS

DDiS (Direct Diesel injection System) avser en turboladdad dieselmotor med ett Suzuki common rail-system.

DiDT

DiDT (Direct Injection Turbo Diesel) avser en turboladdad dieselmotor med common rail-system.

DTI

DTI (Direct Turbo Injection) står för turboladdad dieselmotor med direktinsprutning.

FSI

FSI (Fuel Stratified Injection) hänvisar till bensinmotorn med en direkt bränsleinsprutning av VW-koncernen.

GDi

GDi (Gasoline Direct Injection) syftar på bensinmotorer med direkt bensininsprutning. Denna beteckning används av bilföretagen Mitsubishi, Kia och Hyundai.

Motorer med direkt bränsleinsprutning kan förbränna bränsle mycket mer effektivt. Således är de mer kraftfulla och deras förbrukning är lägre.

HDI

HDI (High-pressure direct injection) avser en motor med högtrycks direktinsprutning. Dessa motorer kan utrustas med OverBoost-funktionen (den ökar kraften en kort stund efter att man tryckt på pedalen).

HDi-motorer är utrustade med en turboladdare och tillverkas av PSA Group med Common Rail-teknik. De är specifika för sin välutvecklade gång.

HTP

HTP (High torque performance) syftar också på en motor med högt vridmoment. Trecylindriga motorer av märkena Škoda, Seat och Volkswagen betecknas med förkortningen HTP.

Motorn skapades genom att ta bort en cylinder från en 1,6 16V 77kW-motor och började tillverkas 2002. Denna motor har dock blivit föremål för åtlöje under åren och fått många smeknamn.

i-VTEC

i-VTEC-tekniken är den högsta utvecklingsnivån av Hondas variabla ventiltid och lyft. Det är faktiskt en klassisk VTEC kombinerad med VTC-teknik (Variable Timing Control). VTC är en mekanism som gör att du kan ändra positionen (rotationen) av kamaxeln smidigt.

Honda använder endast detta system på insugningskamaxeln. VTC är aktiv hela tiden vid alla hastigheter. Med i-VTEC-systemet är det möjligt att vrida kamaxeln med upp till 50 grader.

JTD

JTD (Jet Turbo Diesel) hänvisar till en common rail-turboladdad dieselmotor som används av Fiat, Alfa Romeo och Lancia. Den första generationen common-rail dieselmotorer från Fiat under beteckningen JTD var också känd under initialerna "uniJet" Turbo Diesel.

JTDM

JTDM, med andra ord Jet Turbo Diesel Modified (Multijet), är en beteckning för motorer med Common-rail-teknik och därmed direkt bränsleinsprutning. Fiat var först med detta system 1997 för Alfa Romeo-motorer, följt av Mercedes-Benz. Multijet används i stor utsträckning av Fiat, Alfa Romeo och Lancia, men också av Chrysler, Jeep och Maserati.

MIVEC

MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve Timing Electronic Control System) är en beteckning för Mitsubishi bilföretagets motorer, utrustade med en variabel ventiltid och ventillyftsystem.

Detta ventilkontrollsystem används för att förbättra motorns volymetriska verkningsgrad och därigenom öka motoreffekten och minska bränsleförbrukningen och antalet producerade utsläpp.

MZ-CD

MZ-CD - (Mazda – Common rail Diesel) avser Mazda turboladdad dieselmotor med ett Common rail-system.

MPi

MPi-förkortningen anger motorer utrustade med flerpunktsbränsleinsprutning (Multi Point Injection). Vid denna typ av insprutning sprutas bränsle in framför insugningsventilen med hjälp av insprutningsventiler som är tilldelade enskilda cylindrar.

Detta innebär att en insprutningsventil är tilldelad varje cylinder, som levererar det bränsle som krävs för den cylindern.

SDI

SDI (Suction diesel injection) avser dieselmotorer med atmosfärisk fyllning och direkt bränsleinsprutning producerade av Volkswagen Group. Eftersom dessa motorer inte är turboladdade ger de mindre kraft jämfört med turboladdade motorer med samma slagvolym.

SDI-motorer tillverkades som in-line fyrcylindriga eller femcylindriga motorer. Eftersom de är strukturellt enklare än turboladdade motorer är de också mer tillförlitliga medan förbrukningen förblir oförändrad.

SPi

SPi-förkortningen indikerar motorer utrustade med enpunktsbränsleinsprutning. Enpunktsinsprutningen är en typ av indirekt bränsleinsprutning där bränsle sprutas in genom en enda insprutningsventil i en gemensam insugningsgrenrörskammare uppströms trottelventilen.

Efter att bränslet sprutats in i insugningsgrenrörskammaren, blandas det med den strömmande luften och passerar genom gasventilen. Bakom gasreglaget är insugningsröret uppdelat i separata kammare, med hjälp av vilka blandningen av bränsle och luft leds till motorns individuella cylindrar.

TDI

TDI (Turbocharged direct injection) avser överladdade dieselmotorer med direktinsprutning tillverkade av Volkswagen Group. I många länder är förkortningen TDI registrerat som ett varumärke för Volkswagen Group, och dessa motorer är utbredda framför allt i Europa.

TDI-PD

TDI-PD - (TDI – Pumpe Düse) betecknar en turboladdad direktinsprutad dieselmotor med en pump-munstycksenhet.

TDDi

TDDi (Turbo diesel direktinsprutning) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Varumärket Ford använder denna beteckning. Den nyare generationen dieselmotorer (TDCi) har en mer raffinerad och mindre bullrig drift jämfört med TDCi.

TDCi

TDCi (Turbo diesel common-rail-insprutning) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning med Common-rail-systemet. Dessa motorer är den nyare generationen TDDi-motorer som används av Ford.

TCe

TCe (Turbo Control efficiency) är beteckningen på en bensinmotor överladdad av en turboladdare. Den introducerades första gången 2007 i Renault Twingo GT-modellen. För att göra dem lättare att identifiera använder biltillverkaren ett nummer som anger storleken på den givna motorns volym och hästkrafter-värdet (t.ex. 1,2 TCe 115 Energy - en sådan motor har 115 hästkrafter).

T-GDi

T-GDi (Turbo bensin direktinsprutning) avser bensinmotorer med direkt bensininsprutning som dessutom är utrustade med en turboladdare. Denna beteckning används av bilföretagen Hyundai och Kia.

TGI

TGI (Turbo Gas Injection) avser Volkswagen-bilar utrustade med turboladdade motorer med direkt naturgasinsprutning (CNG).

Dessa motorer är strukturellt härledda från TSI-motorer, specifikt från 1,4 TSI-motorn. TGI-motorer kan bränna bensin och komprimerad naturgas, det vill säga CNG.

TSI

TSI (Turbocharged Stratified Injection) avser turboladdade bensinmotorer med direkt bränsleinsprutning tillverkade av Volkswagen Group. TSI-motorer är utrustade med en turboladdare med enkel rullning och kännetecknas av en mycket hög prestanda från en liten volym.

Den första generationen av dessa motorer hade problem med kamkedjorna, men med tiden löstes detta problem genom att byta ut kedja och spännare.

TFSI

TFSI (Turbo Fuel Stratified Injection) avser den turboladdade bensinmotorn med direkt bränsleinsprutning från VW-gruppen. Jämfört med TSI-motorn, som är utrustad med en enkel-scroll-turboladdare, använder TFSI-motorn en twin-scroll-turboladdare.

TwinAir

TwinAir hänvisar till en tvåcylindrig bensinmotor byggd av Fiat Powertrain Technologies (FPT). Samtidigt var den utrustad med ett elektrohydrauliskt system som kunde öppna insugningsventilen oberoende av kamaxelns läge.

Förmågan att självständigt öppna ventilen förbättrar avsevärt kvaliteten och noggrannheten för att fylla motorn. 2011 belönades denna motor med årets motor med utmärkelserna "Bästa motor under 1,0 liter", "Bästa nya motor", "Bästa ekologiska motor" och "Årets internationella motor."

Twin Spark

Alfa Romeo använder Twin Spark-teknik. Tvilling i översättning betyder dubbelt, och Spark är ett ljus, det vill säga ett dubbelljus. Twin Spark, förkortat TS, betyder alltså dubbeltändning genom två tändstift för varje cylinder.

Fördelen med dubbeltändning är att man uppnår en mer optimal förbränning och därmed högre prestanda och lägre utsläpp.

Valvematic

Valvematic är en teknik från Toyotas bilföretag som gör att lyften av insugningsventilerna kan ändras kontinuerligt. Toyota använder denna teknik i sina bilar, utrustade med bensin (bensin) enheter.

Valvetronic

Valvetronic är en beteckning för BMW-motorer utrustade med variabel ventillyft. Det är därför ett variabelt ventillyftsystem, som i kombination med variabel ventiltid gör att du kan ändra kamaxelns läge oberoende av vevaxelns läge och även kan ändra lyftet och den tid under vilken ventilen är öppen.

Denna teknik används för att optimera motorparametrar. Valvetronic-systemet ger motorerna högre prestanda, lägre bränsleförbrukning och lägre utsläpp.

VTi

VTi (Variable valve lift and timing injection) hänvisar till en bensinmotor med variabel ventiltid, tillverkad av PSA Group (Peugeot, Citroen) och BMW-koncernen. Denna motor har två varianter, nämligen 1,4 liter och 1,6 liter, som används i Peugeot och Citroen bilar.

VTEC

VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) avser Honda-motorer utrustade med variabel ventiltid och lyftteknik.

Teknik med variabel ventiltid används för att förbättra motorns volymetriska effektivitet och därigenom öka motorns prestanda och minska bränsleförbrukningen och utsläppen.

Slutsats

Efter den här artikeln tror vi att motorbeteckningar inte längre kommer att vara ett problem för dig. Men om du inte hittade några motorbeteckningar i den här listan, tveka inte att skriva till oss i kommentarerna.