Twin Spark: Hur fungerar motorn med dubbla tändningar?

Alfa Romeo 16V Twin Spark
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Twin Spark-tekniken används av Alfa Romeo i sina motorer. Twin Spark, förkortat TS, betyder alltså dubbeltändning genom två tändstift för varje cylinder.

Fördelen med dubbeltändning är att man uppnår en mer optimal förbränning och därmed högre prestanda och lägre utsläpp.

Innehåll

Twin Spark-teknikens historia i ett nötskal

Twin Spark-tekniken användes första gången i Alfa Romeo Grand Prix-bilen 1914. Twin Spark-tekniken användes av Alfa Romeo i sina racerbilar på 1960-talet för att motorn skulle uppnå högre prestanda.

Alfa Romeo använde TS-teknik i personbilar först i början av åttiotalet för att öka deras prestanda och hjälpa till att möta strängare utsläppskontroller. Det första serietillverkade fordonet med Twin Spark-teknik var Alfa Romeo 164 1987, som gömde en tvåliters bensinmotor under huven under beteckningen 2.0 TS.

Det var en in-line fyrcylindrig med åttaventils cylinderhuvud, som var utrustad med (för den tiden) avancerad teknologi, såsom flerpunkts bränsleinsprutning och ett ventiltidssystem.

Twin Spark Engines

Alla motorer märkta med förkortningen TS (Twin Spark) är fyrcylindriga rakmotorer med två överliggande kamaxlar (DOHC). Motorer som använder Twin Spark-teknik har två tändstift i varje cylinder.

1. Twin Spark 8v

Åttaventils TS-motorer har ett block av aluminiumlegering och cylinderhuvud, våta cylinderfoder av järn och kamaxeldrivna kamaxlar. Det finns två identiska tändstift i varje cylinder som tänder blandningen samtidigt.

Tändstiften sitter mellan insugs- och avgasventilerna. På grund av designen med två ventiler finns det därför inte plats för ett centralt placerat (huvud) tändstift.

2. Twin Spark 16v

TS-motorerna med sexton ventiler har ett kraftigt gjutjärnsblock med ett legerat cylinderhuvud och en kamrem driver kamaxlarna. Varje cylinder innehåller ett större och ett mindre tändstift. Det större tändstiftet är placerat i mitten av cylindern, mellan de två avgas- och två insugningsventilerna, och det mindre tändstiftet är placerat på kanten av förbränningskammaren.

Tändstift tänds gradvis, vilket förbättrar förbränningsprocessen och ökar kompressionsförhållandet. Det första större tändstiftet antänder den komprimerade blandningen, gnistan sprider elden över hela förbränningsutrymmet och det andra mindre tändstiftet tänder blandningen från andra sidan med en liten fördröjning, vilket säkerställer en jämnare förbränning.

Twin Spark-motorer har två tändspolar per cylinder. En spole tjänar dock två tändstift i en annan cylinder. Så en spole tjänar tändstiftet i cylinder nummer 1 och tändstiftet i cylinder nummer 4, och den andra tjänar tändstiftet i cylinder nummer 2 och 3. Så vi behöver fyra spolar för åtta tändstift.

Om en av spolarna går sönder fungerar ett av de två tändstiften i cylindern fortfarande. Twin Spark-tekniken beror på kvaliteten på tändstiften. Därför används endast högkvalitativa platinatändstift med lång livslängd.