AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Kall motor: Vad händer i motorn när den värms upp?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Kallstarter skadar motorn, oavsett yttertemperatur. Men ju lägre utetemperatur, desto längre tid tar det för motorn att värmas upp till driftstemperatur, vilket innebär att dessa negativa effekter påverkar motorn under en längre period.

Dagens artikel kommer att fokusera på vad som händer i motorn under uppvärmning till dess driftstemperatur.

Innehållsförteckning

När vi pratar om en kall motor menar vi en motor som inte är uppvärmd till sin driftstemperatur, oavsett årstid eller utetemperatur.

Otillräcklig smörjning av mekaniska delar:

När motorn är kall orsakar otillräcklig smörjning mer slitage på motorns mekaniska delar. Motoroljan stelnar, har en högre densitet och oljepumpen kan inte generera tillräckligt tryck för att få in oljan i smörjsystemet.

Motoroljeklassificering förklaras

Relaterad artikel - Motoroljeklassificering förklaras

Oljefilmen är således otillräcklig på det mekaniska systemets kontaktytor. Resultatet är otillräcklig smörjning av motorns rörliga delar, deras större slitage och högre bränsleförbrukning och avgasutsläpp på grund av motorns större belastning.

Det är därför du bör vänta cirka 20 till 30 sekunder efter att du har startat bilen innan du börjar köra. Det betyder förstås inte att man trampar på full gas omedelbart och ger sig iväg! Medan motorn ännu inte har uppnått driftstemperatur bör du köra försiktigt, med lätt fot, och inte belasta motorn för mycket. Motorvarvtalet bör inte överstiga gränsen på 2500 varv per minut, men motorn bör inte heller hållas på mycket låga varv. Med det menar jag under gränsen på 1500 varv per minut för då blir belastningen på motorn ännu större.

Blå varningslampa för motorkylvätska: Vad betyder det? 🥶

Relaterad artikel - Blå varningslampa för motorkylvätska: Vad betyder det? 🥶

VARNING! Glöm inte att vatten värms upp mycket snabbare än motorolja, så du bör inte ladda bilen omedelbart efter att temperaturindikatorn kylvätska visar rätt temperatur eller efter att den blå kylvätskan slocknar.

Högre bränsleförbrukning:

Om motorn är kall ökar bränsleförbrukningen avsevärt. En kall motor behöver mer bränsle (rikare blandning) för smidig drift och tillräcklig prestanda. Bränsleförbrukningen ökar dock på grund av högre tomgångsvarvtal, högre belastning eller fullt aktiverad luftkonditionering eller värme.

Att lämna värmen och luftkonditioneringen avstängda medan motorn värms upp till driftstemperatur skulle vara en bra idé. På så sätt kommer motorn att värmas upp mycket tidigare, och du kommer att spara en avsevärd mängd bränsle.

Ökade avgasutsläpp:

Förutom otillräcklig smörjning av motorns mekaniska delar och ökad bränsleförbrukning nästan fördubblas avgasutsläppen.

Detta beror på att motorn förbränner en rikare blandning, kall motorolja har högre densitet (därför motstånd), och katalysatorn har ännu inte nått sin driftstemperatur. Katalysatorn måste nå sin driftstemperatur för att den ska fungera korrekt. Men det är inte allt.

Dieselpartikelfilter: Vad är det och hur fungerar det?

Relaterad artikel - Dieselpartikelfilter: Vad är det och hur fungerar det?

En mycket värre situation uppstår när det gäller dieselmotorer som är utrustade med ett dieselpartikelfilter. För att den ska fungera korrekt måste den nå en temperatur på cirka 600 °C. Annars kommer partikelfiltret att bli igensatt av avlagringar, vilket avsevärt förkortar dess livslängd.

Kall motor för gasol- och CNG-bilar:

Att bränna gasol eller komprimerad naturgas CNG är problematiskt med en kall motor. Det är därför dessa motorer inte startas på gas utan på bensin, och först efter att motorn når rätt temperatur växlar styrenheten motorn till LPG eller CNG-bränsle.

Sammanfattningsvis vill jag tillägga att frekventa kallstarter av motorn avsevärt förkortar motorns oljebytesintervall. Så om du huvudsakligen kör korta sträckor, där din bils motor inte hinner värmas upp till sin driftstemperatur, bör du förkorta motoroljebytesintervallet.

Se en demonstration av hur en kall motor värms upp på en värmekamera: