Dieselpartikelfilter: Vad är det och hur fungerar det?

DPF
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Ett dieselpartikelfilter (DPF) är en anordning utformad för att ta bort sot och fasta partiklar från avgaserna från en dieselmotor.

I dagens artikel kommer vi att belysa funktionen hos dieselpartikelfiltret, även känt som FAP-filtret, hur denna enhet kom in i bilar och dess livslängd.

Innehåll

Hur kom dieselpartikelfiltret in i bilar?

Med tillkomsten av Euro 5-emissionsstandarden skapades strikta regler för att följa mängden utsläpp av oförbrända fasta delar i avgaserna. Det är därför tillverkare har börjat installera dieselpartikelfilter som kallas DPF- eller FAP-filter i alla nya dieselbilar.

Med denna utsläppsstandard hittar du inte en enda ny dieselbil som inte har detta filter. Undantagen kunde endast finnas bland bilar tillverkade för länder utanför Europeiska unionen där strikta utsläppsnormer inte gäller.

DPF-varningslampa - vad ska man göra om den tänds?

Som redan sagt är ett dieselpartikelfilter (DPF/FAP-filter) en anordning som tar bort cancerframkallande och små dammpartiklar från avgaserna från bilar med dieselmotor. Filtret fångar upp fasta partiklar och bränner dem slutligen för att rengöra sig själv.

En tänd DPF varningslampa varnar föraren om pågående rengöring eller regenerering av dieselpartikelfiltret. Du bör inte stänga av bilen i det här fallet. Regenerering sker genom att bränsle sprutas in i dieselpartikelfiltret under motordrift samtidigt som motorn hålls i ett jämnt tempo mellan 2000 och 2600 rpm rekommenderas.

DPF filter

Enkelt uttryckt, snabb körning utanför staden eller på motorvägen kommer att gynnas i det här fallet. Varningslampan för dieselpartikelfiltret visas oftast om fordonet huvudsakligen används i staden för korta resor - dessa gynnar inte filtret. Men om varningslampan fortsätter att lysa efter regenerering (ca 15 minuter) kan det indikera ett fel på dieselpartikelfiltret.

Rengöring av dieselpartikelfiltret

Andra sätt att rengöra filtret för fasta partiklar är dess demontering och efterföljande sköljning med varmt vatten, med hjälp av kemikalier som löser upp de fångade partiklarna, eller ultraljudsrengöring. Alla typer av filter kan inte rengöras, så du kan behöva betala extra för ett nytt.

Dieselpartikelfiltrets livslängd

Dieselpartikelfiltrets livslängd är mycket beroende av körstilen och kvaliteten på oljan. Bilar utrustade med dieselpartikelfilter kräver en speciell typ av motorolja som justeras exakt för deras behov. Ibland hjälper dock inte rätt olja och körstil, och filtret kan gå sönder även innan det når sitt livslängdsområde på cirka 80 till 150 tusen km (ungefär 50 till 100 tusen miles).

DPF filter

Många bilister kritiserar detta så kallade "avgasrörstopp," som minskar motorns prestanda och ökar förbrukningen. En del tar bort det från sina bilar eftersom bilar med demonterat partikelfilter ibland kunde klara avgaskontrollen utan större problem. Vi rekommenderar dock inte att du gör det.