AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Skoda EPC-varningslampa: Hur fixar jag det här problemet?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Skoda EPC-varningslampa varnar för ett fel i motorelektroniken i bensinbilar. Om det finns ett problem med gasspjället, farthållaren, traction control eller andra motorstyrningsfunktioner, kommer EPC-varningslampan förmodligen att visas på din bils instrumentbräda.

Du märkte förmodligen denna och andra upplysta instrumentbrädasymboler när du startade din Skoda. Inga bekymmer, det här är bra. Problemet är om EPC-lampan lyser även efter start eller tänds under körning.

Vad betyder EPC-lampan i Skoda?

EPC (Electronic Power Control) i Skoda är som nämnt relaterat till gasspjällssystemet och andra motorstyrningsfunktioner. Den upplysta EPC-varningslampan stör oftast Skoda Octavia eller Fabia, men de andra bensinmodellerna av märket Skoda är långt ifrån ett undantag.

Strängventilen är elektroniskt ansluten till gaspedalen och reglerar insugningsblandningen och lufttillförseln till motorn, vilket påverkar prestandan.

Strypventil: Hur det fungerar och dess eventuella fel

Relaterad artikel - Strypventil: Hur det fungerar och dess eventuella fel

Beroende på problemet kan en märkbar minskning av prestanda inträffa när EPC-lampan lyser. Detta händer till exempel i bilar utrustade med automatisk växellåda, när den elektroniska styrenheten registrerar ett allvarligt problem med drivlinan.

Bilar med manuell växellåda är dock inget undantag. Det här läget, som kallas limp-in eller limp-home, är användbart för att ta dig till en verkstad eller hem utan att skada din motor.

Möjliga orsaker till en tänd EPC-varningslampa på en Skoda

EPC-lampan tänds oftast på instrumentbrädan på din Skoda om:

 • fel på gasspjällshuset

 • fel i dragsystemet eller farthållaren

 • fel på bromsbrytaren eller motorelektronik

 • fel på gaspedalen och dess elektroniska kontroll

 • trasig bromsljussäkring

 • fel på massflödessensorn

 • glödlampa som har gått

 • föroreningar i bränslet

 • lågt batteri

Kan jag köra med min Skoda när EPC-lampan lyser?

EPC-varningslampa
EPC-varningslampa / © Martin Milo, All rights reserved.

Kort sagt, ja – du kan fortsätta köra, men denna varningslampa ska i alla fall inte underskattas. Det bästa du kan göra är att ta din Skoda till en verkstad så snart som möjligt.

RPM-fluktuationer under körning: Dessa är de 12 vanligaste orsakerna

Relaterad artikel - RPM-fluktuationer under körning: Dessa är de 12 vanligaste orsakerna

Om det är ett fel på gasspjällsventilen kan du känna varvtalsfluktuationer eller till och med motoravstängning under körning. Dessutom kan du ha problem med att starta din bil. Den bästa lösningen är att gå till servicecentret omedelbart.

Skoda EPC-varningslampa: Hur löser man detta problem?

Lösningen på problemet relaterat till det upplysta EPC-ljuset beror på orsaken, men låt oss sammanfatta de möjliga korrigeringarna:

 • rengöra eller byta ut gasreglaget

 • inte använda billigt bränsle från tvivelaktiga bensinstationer (särskilt om föroreningar i bränslet orsakade problemet)

 • byta ut en av de felaktiga sensorerna, såsom massflödessensorn, motorvarvtalet sensor och andra

 • byta ut en bromsljusomkopplare, en trasig säkring eller en trasig glödlampa

 • ladda eller byta batteri

Om det finns ett fel i elektroniken och du misstänker att någon av sensorerna är skyldig, rekommenderar vi att du kontrollerar bilen genom diagnostik innan du byter ut någon komponent.

Hur förlänger man livslängden på spjällhuset på en Skoda?

Ett effektivt sätt att förlänga livslängden på spjällhuset på Škoda, vilket kan vara relaterat till dessa fel, är dess regelbundna underhåll. Denna del kan bli igensatt av smuts, så regelbunden rengöring av gasspjällsventilen hjälper.

Men om rengöring inte hjälper är det nödvändigt att byta ut spjällhuset. En ny gasspjäll kommer inte att orsaka problem, och du har en sak mindre att oroa dig för när du underhåller din bil.

Bilen startar inte och EPC-lampan lyser konstant

I det här fallet bör du prova följande lösning - ta ur nyckeln, lås fordonet, lås upp det och försök starta det.

Skoda EPC återställningsindikator

Utöver de nämnda problemen kan det uppstå en situation när EPC-lampan i din Skoda tänds slumpmässigt. I det här fallet återställer du bara indikatorlampan. De kommer att göra det på vilken bilverkstad som helst.

Innan du återställer EPC-varningslampan är det dock nödvändigt att veta om det är ett slumpmässigt fel eller ett av de ovan nämnda problemen.

Kolla in videon som förklarar EPC-lampan: