OHV-distribution: Vilken typ av ventilfördelning är det?

OHV
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

OHV-timing är en typ av kolvförbränningsmotorventiltiming där ventilerna är placerade i cylinderhuvudet, och kamaxeln är placerad i motorblocket. Beteckningen för denna typ av distribution kommer från det engelska namnet Overhead Valve.

Med denna typ av fördelning är det ett relativt stort avstånd mellan kamaxeln och ventilerna. Vid OHV-distribution manövreras därför ventilerna med metalllyftare, lyftstänger och kammar underifrån.

Innehåll

Hur fungerar OHV-distributionen?

Jämfört med andra typer av distribution innehåller alltså OHV-fördelningen många delar som negativt påverkar hela aggregatet, manifesterat av stora tröghetskrafter.

Å andra sidan är fördelen med OHV-distributionen den enkla designlösningen för kamaxel-drivningen. Tack vare den bekväma placeringen av kamaxeln nära vevaxeln kan distributionsdriften implementeras med ett enkelt kugghjul.

Fördelningsdrivningen måste vara konstruerad så att den möjliggör en exakt justering av vevaxelns och kamaxelns relativa läge, vilket inte ändras under motorns drift. Kugghjulet uppfyller dock allt detta.

Var används OHV-distribution?

OHV-distributionen används huvudsakligen för fyrtaktsmotorer. Det betyder att kamaxeln roterar 2x långsammare än vevaxeln eftersom en fyrtaktsmotor genomför en arbetscykel under två vevaxelvarv.

Till exempel installerades motorer med denna distribution i Škoda-bilar, närmare bestämt i modellerna 105, 120, 130, Favorit 135, 136 eller Fabia och Octavia.

Videoanimation som visar OHV-distribution