Modifiering av insugningsgrenröret: Öka motorns prestanda

Air filter
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

En modifiering av insugningsgrenröret är bland de mest grundläggande och prisvärda motormodifieringarna som någon bilentusiast kan hantera. Varje dag kan vi stöta på många människor på internet som är intresserade av hur man kan öka motorprestanda. Vi bestämde oss därför för att skriva en artikel fokuserad på detta ämne.

I den här artikeln kommer du att lära dig särskilt om möjligheterna att öka prestandan hos en naturligt aspirerad motor genom att justera insugningsröret. Tänk på att detta inte är en guide, och att allt du gör är på egen risk.

Innehåll

Prestandaändring: Vad behöver jag veta?

Många modifieringar för att öka prestanda är mycket dyra, och du kommer inte alltid att känna tillräckligt med prestandaökningar som förväntat. För att uppnå högsta möjliga ökning av prestanda är det nödvändigt att göra flera justeringar samtidigt.

Det måste förstås att varje modifiering av små deplacementmotorer och trecylindriga motorer bara är ett onödigt slöseri med pengar. Människor som vill modifiera sin enliters MPi eller trecylindriga HTP måste förstå att oavsett vad de gör, kommer det aldrig att bli något av dessa motorer.

Dessa motorer är dömda när det gäller prestanda. För pengarna du skulle lägga på att modifiera en sådan motor skulle du bara få en liten prestandaökning. Därför är det bättre att spara pengar och köpa en mer kraftfull bil i första hand.

Så låt oss komma till saken. Här är några tips för att öka motorns prestanda genom att modifiera insugningsröret eller byta ut det klassiska filtret med ett sportfilter (bomull).

Prestanda luftfilter

Air filter

Förmodligen är den enklaste och billigaste modifieringen att ersätta det klassiska pappers-luftfiltret med ett bomullsfilter, som har ett större luftflöde. Men många säger att det är slöseri med pengar och att det är onödigt att byta filter.

Flera företag gjorde tester och det bekräftades att bomullsfiltret kunde öka prestandan med några hästkrafter, ungefär två till tre. Håll ditt skratt för nu.

Uppenbarligen finns det ingen märkbar ökning av prestanda efter denna modifiering. Därför kombineras den med andra modifieringar. Bomullsfiltrets långa livslängd är också en fördel, om det blir smutsigt, tvätta det, och det är som nytt igen.

Justering av insugningsröret

Justering av insugningsröret kan göras på två sätt:

  1. Direktsug
  2. Stötsug

1. Direkt sug

I denna metod för att justera insugningsröret är det nödvändigt att göra det nya insugningsröret så kort som möjligt och ha så få veck som möjligt. Samtidigt måste man dock se till att insugningsröret inte är placerat för nära motorn och på så sätt undvika varmluftsintag.

2. Slagsug

Denna typ av insugsmodifiering är mycket bättre men mer komplicerad eftersom luften kommer in i motorn genom dragkraft, vilket gör att ju snabbare bilen rör sig, desto större luftkraft verkar på bilens front.

Precis som vid direktsug ska det nya sugröret ha så få veck som möjligt, vara så kort som möjligt och inte suga in varmluft. Vid sprängsug måste den sluta på den plats där den största luftstöten verkar - motorhuv, stötfångare, området med dimljus, stänkskärmar och liknande.

Slutsats

De bästa materialen för att justera suget är plast-, gummi-, silikonslangar eller slangar och rör av lätt legering, främst på grund av den utmärkta värmeisoleringen.

Att modifiera insugningsröret och byta ut luftfiltret är de billigaste och enklaste modifieringarna på din motor. I nästa artikel kan du läsa om andra alternativ för att öka din bils prestanda.