Inline fyrcylindrig: Vilka är dess för- och nackdelar?

Engine block
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

En inline fyrcylindrig, även kallad fyrcylindrig inlinemotor, är en kolvförbränningsmotor med fyra cylindrar anordnade i en rad längs vevaxeln.

En inline fyrcylindrig betecknas ofta med förkortningen R4. Med denna motor kan cylindrarna anordnas vertikalt mot marken, men de kan också anordnas snett. Alla fyra kolvarna i cylindrarna drivs av en gemensam vevaxel.

Innehåll

Inline fyrcylindrig och dess nackdelar

Den inline-fyrcylindriga är bland de enklaste motorsystemen med en ganska bra balans. Av denna anledning används det mycket ofta i ekonomibilar. Trots sin goda balans leder R4:ans sekundära obalans till vibrationer.

Dessa är logiskt sett mindre med mindre motorer, men vibrationerna ökar med ökande effekt och volym. Det är därför som ett större antal cylindrar eller ett annat arrangemang av cylindrar används i större motorer med högre effekt.

Dessutom har den fyrcylindriga radmotorn också problem med smidigheten i driften, eftersom kolvarnas expansionsslag inte överlappar varandra. Detta beror på att varje kolv avslutar sitt expansionsslag innan nästa kolv påbörjar ett nytt expansionsslag, vilket leder till en paus mellan varje expansionsslag och därmed till ett avbrott i krafttillförseln.

Kraftslagen överlappar varandra i flercylindriga motorer, vilket resulterar i mindre vibrationer och jämnare prestanda.

I vissa motorer av denna typ är vevaxeln utrustad med en motvikt eller balanserande axel, som balanserar en del av vibrationen med sin motvikt, för att förbättra motorns balans och kultur.

Nackdelen med att använda en balansaxel är att motorn är mindre varvvillig eftersom den är tyngre.

Bekanta inline fyrcylindriga konfigurationer

Den inline fyrcylindriga är en av de vanligaste motorkonfigurationerna, allt från en motorvolym på 1,2 liter till 2,4 liter. Detta betyder dock inte att detta arrangemang av cylindrar inte undantagsvis kan förekomma i motorer med större motorvolym, såsom 2,7 l, 3,0 l eller till och med 3,0 liter.

Till exempel producerade Toyota dieselmotorer i R4-konfigurationen med en motorvolym på upp till 4,1 liter. Men det är inte allt. Den största inline fyrcylindriga motorn byggdes av företaget Detroit Diesel Corporation, som användes i bussar och lastbilar och hade en motorvolym på upp till 8,5 liter.

Å andra sidan användes en av de minsta in-line fyrcylindrarna i bilen Mazda Carol, medan dess slagvolym bara var 0,358 liter. Även mindre R4-motorer hade ett slagvolym på 0,25 l, men dessa användes bara i motorcyklar.

Inline fyrcylindrig och dess användning enligt bilklasser

 • Lägre klass (till exempel Skoda Fabia eller Peugeot 206)
 • Lägre medelklass (till exempel Volkswagen Golf eller Seat Leon)
 • Mellanklass (till exempel Volkswagen Passat eller Audi A4)
 • Högre medelklass (till exempel Audi A6 eller Peugeot 607)
 • Van (till exempel Peugeot Partner eller Fiat Ducato)

Fördelar med en inline fyrcylindrig

 • enkel konstruktion
 • bra kompaktitet
 • lågt produktionspris jämfört med flercylindriga motorer eller motorer med ett annat arrangemang av cylindrar
 • bra balans
 • bra motordrift
 • anständig prestanda
 • låg motor vikt

Den inline fyrcylindriga tillhör fortfarande den mest utbredda typen av kolvförbränningsmotor du kan hitta under huven på en bil.