X-motor: Vilken typ av motor är det?

X Engine
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

En X-motor är en fyrcylindrig eller fyrradig enaxlad kolvförbränningsmotor. X-motorns tvärsnitt bildar formen av bokstaven X, därav namnet.

En X-motor är en speciell typ av radialmotor, men om den bara har fyra cylindrar är den också en platt motor.

Innehåll

Hur skapades X-motorn?

X-motorn skapades genom att ansluta två V-motorer eller härledas från dem. Denna motortyp använder bara en vevaxel till vilken kolvarna är fästa med hjälp av vevstakar, precis som en radialmotor.

Således är en kolv ansluten till vevaxeln direkt av huvudvevstaken, som har en upphängningsögla. De andra kolvarnas vevstakar är fästa på dem med hjälp av stift.

X-motorkonstruktion

X-motorer är mycket sällsynta, främst för att de var tyngre och mer komplicerade än stjärnmotorerna de ersatte. Med samma antal cylindrar är konstruktionen av X-motorn mer kompakt jämfört med konstruktionen av V-motorn.

Crossover-motorn användes främst under andra världskriget, men idag är denna typ av motor föråldrad och används inte. Så de flesta motorer med X-cylindrar är från andra världskriget. Dessa motorer designades för att driva större militära flygplan som bombplan. De flesta av de kända crossover-motorerna är också tjugofyracylindriga.

Tjugofyracylindrig motor (X24)

Den 24-cylindriga motorn (X24) är en av de få kända motorkonfigurationer av X-typ som har tillverkats. Denna motortyp byggdes av två V12-motorer sammankopplade med en enda vevaxel.

Denna motordesign är lättare än W- eller H-motorerna som driver flygplan men kräver två vevaxlar.

Slutsats

X-motorer skulle kunna användas förutom flygplan under motorhuven på bilar. Tyvärr hände detta aldrig. Henry Ford planerade det ursprungligen med sin prototyp X8-motor, som så småningom ersattes av en V8-motor. Vem vet, kanske får vi se en X-motor utplaceras under en bils huv en dag.