AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

V-motor: Vet du allt om det?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

V-motor är en förbränningsmotor vars cylindrar och kolvar är anordnade i två separata plan så att den liknar bokstaven V när den ses längs vevaxelns axel.

Ett sådant arrangemang av cylindrar minskar den totala längden och höjden jämfört med en radmotor – den första V-motorn, byggd 1889 av Daimler enligt design av Wilhelm Maybach.

Innehållsförteckning

År 1903 tillverkade företaget Société Antoinette V8-motorer för motorbåtsracing. 1904 färdigställde Putney Motor Works den första V12-motorn byggd för alla ändamål.

V-motorkonstruktion och egenskaper

Varje par kolvar delar en gemensam vev på vevaxeln genom vevstakar placerade bredvid varandra. V-motorer är mer kompakta, så deras placering i en bil är lättare. Dessutom har de mer vridmoment vid lägre varvtal jämfört med radmotorer med samma antal cylindrar och volym.

Motorkraft och vridmoment: Vilken av dessa parametrar är viktigast?

Relaterad artikel - Motorkraft och vridmoment: Vilken av dessa parametrar är viktigast?

Nackdelen med V-motorer är den högre vikten och det faktum att de är mer komplexa och komplicerade, vilket ökar deras pris. V-motorer har cylindrar placerade i olika vinklar från varandra, med varje placering har olika fördelar och nackdelar, vissa fungerar bättre än andra.

Så länge V-vinkeln är smal har denna motor några av fördelarna med en V och en radmotor, men också deras nackdelar.

Detta koncept är urgammalt, utvecklat av Lancia med sin V4-motor 1920, men nyligen omdesignat av Volkswagen Group med sina VR-motorer. En VR-motor är en kombination av en inline- och en V-motor.

Vissa V-motorkonfigurationer är mycket välbalanserade och smidiga, men andra är raka motsatsen, till exempel:

  1. V8-motor med Crossplane-vevaxel
  2. V8-motor med Flatplane-vevaxel

1. V8-motor med tvärgående vevaxel

V8:or som använder den här typen av vevaxel har ett grovt, bubblande ljud som du kan hitta i amerikanska bilar och Mercedes-Benz AMG-fordon.

Denna typ av vevaxel behöver balanseras med vikter, vilket försämrar motorns förmåga att accelerera. Det är därför dessa V8:or kallas lata.

2. V8-motor med Flatplane vevaxel

Dessa är två inline fyrcylindrar som är kopplade till en V-motor. Vevaxeln på denna motor liknar den hos en fyrcylindrig inline. Den här motorn är mycket bättre balanserad, varvtalet lättare, har mer kraft och väger mindre än V8:an som använder tvärplansvevaxeln. Ferrari använder denna typ av motor.

Den mest balanserade V-motorn är V12, som kan sägas vara nästan perfekt balanserad. Andra V-motorer uppvisar ökade vibrationer och behöver balansering eller delade vevaxlar.

V-motorer markeringar

  • V2 - Tvåcylindrig V-motor, en cylinder är på ena sidan och den andra på den andra. Den används i motorcyklar, gräsklippare och små traktorer.
  • V3 - Trecylindrig V-motor med två cylindrar på ena sidan och en på andra sidan. Den användes endast för tvåtakts racingmotorcyklar.
  • V4 - Fyrcylindrig V-motor har fyra cylindrar, nr. 1 och 3 på ena sidan, nr. 2 och 4 på andra sidan.
  • V5 - Femcylindrig V-motor med två cylindrar på ena sidan och tre på andra sidan. Den är känd för sitt ljud och varv och är mycket populär bland bilentusiaster. Denna motor tillverkades av en V6, från vilken Volkswagen tog bort en cylinder, vilket skapade det första produktionsblocket som använde fem cylindrar i designen.
  • V6 - Sexcylindrig V-motor med tre cylindrar på vardera sidan. V6 är en av de mest kompakta motorkonfigurationerna, kortare än en inline fyra och mer kompakt än en V8. V6-motorn har blivit mycket använd i medelstora bilar, där den finns som tillvalsmotor med en standard inline-fyra eller en standardmotor med en V8.
  • V8 - En åttacylindrig V-motor har fyra cylindrar på båda sidor, med alla åtta kolvarna drivna av en gemensam vevaxel. Resultatet är en motor som är smidigare än en V6 och betydligt billigare än en V12.
  • V10 - Tiocylindrig V-motor med fem cylindrar på ena sidan och fem på andra sidan. Den är längre än en V8-motor men kortare än en inline tiocylindrig.
  • V12 - V12-motorn har 12 cylindrar monterade på ett vevhus på två sidor med sex cylindrar. V12 är perfekt balanserad och behöver därför inga balansaxlar.