AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

VW EPC: Hur fixar jag EPC-ljuset på din Volkswagen?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

EPC-varningslampan i Volkswagen (förkortat VW EPC) är relaterad till gasreglagesystemet, farthållaren, traction control och andra motorstyrningsfunktioner. Om ett av dessa system inte fungerar som det ska, kommer EPC-varningslampan förmodligen att tändas i din Volkswagen-instrumentbräda.

Du kan se denna och andra upplysta dashboardsymboler när du startar din bil. I det här fallet är allt bra. Problemet uppstår om EPC-varningslampan lyser kontinuerligt även efter start eller tänds under körning.

Vad är VW EPC-lampan?

Som sagt, EPC (Electronic Power Control) i Volkswagen är relaterat till gas-systemet och andra motorstyrningsfunktioner. Den tända EPC-varningslampan stör oftast Volkswagen Golf, Polo, Jetta eller Tiguan, men andra Volkswagen-modeller är långt ifrån ett undantag.

Strängventilen är elektroniskt ansluten till gaspedalen. Den ansvarar för att reglera insugsblandningen och lufttillförseln till motorn, vilket påverkar din bils prestanda.

Strypventil: Hur det fungerar och dess eventuella fel

Relaterad artikel - Strypventil: Hur det fungerar och dess eventuella fel

Om bilen är utrustad med en automatisk växellåda kan motorstyrsystemen ha ett läge där de begränsar motoreffekten, den så kallade limp-in eller limp-home. Detta läge utlöses om styrenheten registrerar ett allvarligt problem med drivlinan. Limp-in-läget syftar till att ta dig till verkstaden eller hemmet.

Vad kan få en VW EPC-lampa att tändas?

Om EPC-lampan tänds på din Volkswagen Passat, Golf eller Jetta, skulle det med största sannolikhet vara ett fel på gasreglaget. Det finns dock andra anledningar till att EPC-lampan tänder din Volkswagen, till exempel:

 • fel på drag- eller farthållarsystemet

 • fel på gaspedalen eller gaspotentiometern

 • fel på bromskontakten eller motorelektroniken

 • kontaminering av gasventilen

 • bromsljus som har blåst/blåst säkring

 • en trasig glödlampa

 • föroreningar i bränslet

 • lågt batteri

Kan jag köra min Volkswagen med EPC-lampan på?

EPC-varningslampa
EPC-varningslampa / © Martin Milo, All rights reserved.

Kort svar – ja, du kan fortsätta köra din VW. Det är dock bäst att köra till servicecentret eftersom denna varningslampa inte bör underskattas även om dess färg inte är röd.

RPM-fluktuationer under körning: Dessa är de 12 vanligaste orsakerna

Relaterad artikel - RPM-fluktuationer under körning: Dessa är de 12 vanligaste orsakerna

Om grundorsaken är ett fel på gasreglagesystemet kan du känna att motorhastigheten fluktuerar eller stängs av under körning. Du kan också ha problem med att starta din Volkswagen helt och hållet, så det är tillrådligt att lösa det så snart som möjligt.

Hur fixar jag VW EPC-ljuset?

Fixningen för EPC-lampan på din Volkswagen beror mycket på problemet, men låt oss sammanfatta de möjliga korrigeringarna:

 • rengöring eller byte av spjällhuset

 • att inte använda billigt bränsle från tvivelaktiga bensinstationer (gäller när föroreningarna i bränslet orsakade problemet)

 • byta ut en av de felaktiga sensorerna, såsom massluftflödessensorn, motorvarvtal sensor och andra

 • byte av bromsljusomkopplaren, trasig säkring eller trasig glödlampa

 • ladda eller byta ut det låga batteriet

Om det finns ett fel i elektroniken och du tror att en av sensorerna kan orsaka problemen, rekommenderar vi att du först kontrollerar din bil via bildiagnostik.

Hur förlänger man livslängden på gasspjällsventilen på din Volkswagen?

Ett effektivt sätt att förlänga livslängden på gasspjällsventilen på din VW är dess regelbundna underhåll. Tänk på att spjällhusets livslängd varierar, men den grova uppskattningen är cirka 150 tusen kilometer (90 tusen miles).

Förutom en defekt i elektroniken i denna del kan den också bli igensatt med smuts - i det här fallet hjälper regelbunden rengöring av gasspjällsventilen. Om rengöring inte hjälper måste gasspjällsventilen bytas ut. Du kan få det utbytt på ditt servicecenter.

Min VW startar inte medan EPC-varningslampan lyser konstant

I det här fallet bör du prova följande lösning - ta bort nyckeln, lås bilen, lås upp den och försök starta den. Vi garanterar inte att det kommer att fungera, men det är värt att prova.

VW EPC ljusåterställning

Utöver de nämnda problemen kan en situation uppstå när EPC-lampan i din VW lyser slumpmässigt. I det här fallet återställer du bara indikatorlampan. De kommer att göra det på vilken bilverkstad som helst. Innan du återställer varningslampan är det dock nödvändigt att veta om det är ett slumpmässigt fel eller ett av de ovan nämnda problemen.

VW EPC-video om möjliga orsaker och korrigeringar: