AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Skivbromsar: Vilka är deras för- och nackdelar?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Skivbromsar används främst i bilar, men vi kan även hitta dem på motorcyklar eller tåg. Den fungerande delen av skivbromsen är skivan, som bromsas av trycket från bromsbeläggen.

När bromspedalen trycks ned byggs tryck upp i bromssystemet och bromsvätskan börjar trycka på bromskolven som trycker på bromsbeläggen. Detta skapar friktion och därmed en bromskraft som stoppar eller saktar ner fordonet.

Innehållsförteckning

Det finns två typer av skivbromsar:

 1. Skivbromsar med fast bromsok
 2. Skivbromsar med flytande bromsok

1. Fasta skivbromsar

Vid skivbroms med fast bromsok finns det rullar på båda sidor av bromsoket i vilka kolvarna rör sig. Vid bromsning trycker bromsvätskan på kolvarna, som i sin tur trycker upp bromsskivorna på skivans yta från båda sidor.

2. Skivbromsar med flytande bromsok

Med en skivbroms med en flytande bromsok är kolven endast placerad på ena sidan av bromsoket. Kolven trycker på bromsskivan på skivan, vilket skapar en reaktionskraft på andra sidan av bromsoket, flyttar bromsoket, vilket pressar bromsskivan mot skivan på kolvens motsatta sida.

Skivbromsar och deras konstruktion

Skivbromsar består av flera komponenter, nämligen:

 1. Bromsskiva
 2. Bromsok
 3. Bromskolv
 4. Bromsbelägg

1. Bromsskiva

Skivan är ansluten till hjulet med skruvar och roterar med den. Den är gjord av metall, härdat gjutjärn eller andra material som är resistenta mot höga termiska och mekaniska påfrestningar. I dyrare sportbilar kan det vara keramik.

Skivan har plattform och kan vara av enkel eller ihålig konstruktion (skivor med invändig kylning). Vid inbromsning genereras värme och bromsskivan värms upp. Därför är vissa skivor utrustade med intern kylning, ett system av kanaler genom vilka luft passerar, vilket hjälper till att kyla.

Det finns till och med skivor i vilka hål borras för att hjälpa till att tömma vatten och smuts och därmed förbättra bromseffekten. Vissa skivor har spår skapade på friktionsytan. Dessa spår möjliggör en visuell inspektion av skivornas slitagetillstånd, men förbättrar också deras självrengörande förmåga och påskyndar inbrottet av bromsbeläggen.

Skivan kan ha olika dimensioner, medan det är sant att ju större diameter den är, desto större blir bromsningsmomentet.

2. Bromsok

Det är en del som är fäst på bilen och i vilken bromskolven, eller flera kolvar i fallet med flerkolvsskivbromsar, är monterade.

3. Bromskolv

Den är monterad i bromsoket och en bromsvätskeslang är ansluten. Vid bromsning trycker bromsvätskan på kolven, som trycker på bromsbeläggen på skivan. Högpresterande sportbilar använder två, fyra eller fler kolvversioner av skivbromsen.

4. Bromsskivor

Bromsbelägg klämmer fast bromsskivan mellan sig och är utformade för att skapa största möjliga friktion vid kontakt med bromsskivan. Vissa bilar har en bromsbeläggsslitagesensor som varnar föraren när de behöver bytas ut.

Bromsbelägg: Hur fungerar de och vilka är bäst?

Relaterad artikel - Bromsbelägg: Hur fungerar de och vilka är bäst?

Fördelar med skivbromsar:

 • jämfört med trumbromsar är de enklare, kraftfullare och mer pålitliga - lägre vikt
 • bättre kylning
 • enkelt byte

Nackdelar med skivbromsar:

 • högre pris
 • mer komplicerad anslutning av handbromsen
 • de är inte lika resistenta mot smuts som trumbromsar

I billigare bilar används de endast på framaxeln, på grund av deras högre pris och mer komplicerade anslutning till handbromsen (i bilar i medelklassen och högre klasser används skivbromsar på fordonets båda axlar just på grund av deras högre effektivitet jämfört med trumbromsar).

Se en kort videodemonstration av hur skivbromsar fungerar: