AUTORIDE

Trumbromsar: Hur fungerar de och vilka är deras fördelar?

Drum brakes
Publicerad på Översatt med hjälp av AI från vår originalartikel (källa: autoride.io)

Idag ska vi titta på trumbromsar och lyfta fram deras fördelar, men vi kommer också att nämna deras nackdelar och titta närmare på hur de fungerar. Med en trumbroms verkar bromskraften på den inre ytan av karossen (bromstrumman), som är fast förbunden med hjulnavet.

Vid inbromsning pressas bromsbackarna av backar på trummans inre yta, där friktion skapas, och därmed skapas bromskraften.

Innehållsförteckning

Käftarna kan pressas på två sätt:

 • Hydrauliskt - med en spridarrulle = färdbroms
 • Mekaniskt - med en spridarspak = parkeringsbroms

Trumbromsar och deras konstruktion:

Trumbromsar består av flera komponenter, nämligen:

 1. Bromstrumma
 2. Bromssköld
 3. Bromsbackar
 4. Expansionsanordning

1. Bromstrumma

Den är gjord av gjutjärn, gjutstål eller en legering av lättmetaller eller andra solida metaller som är motståndskraftiga mot slitage, men som också avleder värmen som genereras vid inbromsning.

Trummans bromsyta måste vara exakt bearbetad för att garantera bästa möjliga kontakt med bromsbackarna. Bromstrumman fästs på fordonets hjul med hjälp av skruvar. Hjulet och bromstrumman roterar tillsammans.

Bromstrumman måste ha följande:

 • hög slitstyrka
 • formbeständighet, dimensioner
 • hög värmeledningsförmåga

2. Bromssköld

Bromsskölden bildar ett grepp för bromsbackarna och andra delar av bromsen, vilket skapar en tryckkraft (bromskraft) som verkar på bromstrumman. Bromsskölden är stadigt fastsatt på fordonets axel och roterar inte.

3. Bromsbackar

De är gjorda av stålplåt och har formen av en halvmåne på vilken bromsbelägget är limmat. Bromsbelägg är ett kompositmaterial tillverkat av sågspån av olika metaller och bindemedel. Bromsbackarna pressas mot den inre ytan av bromstrumman med hjälp av en distansanordning.

Friktionen mellan bromsbackarna och bromstrumman skapar bromskraft. Som jag nämnde ovan kan käftarna pressas på två sätt, med en hydraulisk bromscylinder (färdbroms) eller mekaniskt med en spridarspak (parkeringsbroms).

4. Spridaranordning

Beroende på bromsens utformning kan spridningsanordningen vara en eller två spridarrullar. Spridarvalsen kan ha en eller två kolvar. Efter nedtryckning av bromspedalen överförs bromsvätskans tryck till kolven, som sträcker sig ut och därmed pressar bromsskon mot trumman.

Fördelar med trumbromsar:

 • bromsbeläggets längre livslängd jämfört med en skivbroms – lättare anslutning till handbromsen
 • bromsmekanismen sitter inuti trumman och är därmed skyddad mot smuts från omgivningen

Nackdelar med trumbromsar:

 • vid belastning och längre inbromsning minskar bromseffekten
 • deformation av bromstrumman kan uppstå vid överhettning
 • svagare bromseffekt jämfört med skivbromsar

Idag används trumbromsar främst på arbetsmaskiner på grund av deras motståndskraft mot smuts (deras användning i bilar minskar, och skivbromsar ersätter dem, men vissa små stadsbilar är fortfarande utrustade med trumbromsar, även om endast på bakaxeln)

Se en kort videodemonstration av hur trumbromsar fungerar: