Bromsbelägg: Hur fungerar de och vilka är bäst?

Worn metal brake pads
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Bromsbelägg är en del av skivbromsar, och deras uppgift är att sakta ner bilen på ett säkert sätt under alla omständigheter. Bromsbelägg är en av grundkomponenterna i bromssystemet i alla fordon.

I den här artikeln kommer vi att diskutera bromsbeläggens betydelse, funktion och typer. Dessutom kommer vi att jämföra olika typer av bromsbelägg och belysa deras för- och nackdelar.

Innehåll

Hur fungerar bromsbelägg?

Bromsbeläggen placeras med hjälp av bromsoket så att deras friktionsytor är vända mot bromsskivan. När du trycker på bromspedalen i ett fordon läggs hydrauliskt tryck på bromsbeläggen som sedan kommer i kontakt med bromsrotorerna.

Resultatet är friktion som i sin tur saktar ner bilens fart. Således omvandlar bromsskivorna med hjälp av friktion bilens rörelseenergi till termisk energi. Men denna värme och friktion orsakar gradvis slitage av bromsbeläggen, eftersom materialet slits bort från bromsbeläggen varje gång du bromsar.

När beläggen slits ner ökar bromssträckan, vilket gör det svårt att stanna fordonet. Därför är regelbundet underhåll och byte av bromsbelägg nödvändigt för att förhindra olyckor.

Vad är bromsbelägg gjorda av?

Brake pads

Bromsbelägg består av stödplattor av stål med ett friktionsmaterial bundet till ytan som är vänd mot bromsskivorna.

Det ställs höga krav på materialet som bromsskivorna är tillverkade av och det ska:

  • Tål de höga temperaturer som uppstår vid omvandling av kinetisk energi till termisk energi på grund av bromsning

  • Motstå fukt - den måste tåla åtminstone tillfällig exponering för vatten

  • Säkerställa ungefär samma friktionsnivåer vid kylning/torkning - kylning efter höga temperaturer och uttorkning i kontakt med vatten

  • Ljud lågt - materialet får inte orsaka för mycket ljud vid friktion (bromsning).

  • Ha en tillräckligt låg friktionskoefficient för att förhindra att hjulen låser sig men samtidigt tillräckligt hög för att ge tillräcklig stoppkraft - friktionskoefficienten för bromsbeläggsmaterial sträcker sig mellan 0,3 och 0,5

På grund av dess motståndskraft mot höga temperaturer användes asbest tidigare, men på grund av dess toxicitet ersattes den med aramidfibrer.

Typer av bromsbelägg

Performance brake pads

Det finns för närvarande fyra huvudföreningar som bromsbelägg kan tillverkas av. Biltillverkare rekommenderar en specifik typ av bromsbelägg för ett specifikt fordon, men körstil, användning och personlig budget är nyckeln.

När du väljer bromsbelägg är det därför bra att känna till fördelarna med specifika typer och välja de mest lämpliga utifrån din körstil och ditt fordon.

1. Organiska / icke-metalliska bromsbelägg

De är gjorda av organiska material som gummi, fibrer, hartser eller syntetiska ämnen kombinerade till en komposit i aramid, PAN, etc. Bromsbelägg gjorda av organiska eller syntetiska material är mjukare och skonsammare mot bromsrotorerna och ger mindre ljud än andra bromsbelägg, men de slits ut snabbare.

Dessutom är de mindre motståndskraftiga mot höga temperaturer och kan överhettas under större belastning.

2. Halvmetalliska bromsbelägg

För dessa bromsskivor används syntetmaterial blandat med en viss andel metaller för tillverkningen. Dessa bromsbelägg är hårdare, mer blekbeständiga och håller längre än organiska/icke-metalliska. Deras nackdel är dock större slitage på bromsskivorna, som måste bytas ut oftare.

3. Metalliska bromsbelägg

Worn metal brake pads

Dessa bromsbelägg är gjorda av metallfibrer, koppar och stålull. De är mycket hållbara och ger utmärkt stoppkraft. De producerar dock mer damm och buller än andra bromsbelägg och är inte skonsamma mot bromsskivorna.

4. Keramiska bromsbelägg

Dessa bromsbelägg är gjorda av keramiska fibrer anslutna med partiklar av koppar, som har en hög värmeledningsförmåga. De är en kompromiss mellan metalliska och ekologiska/syntetiska bromsbelägg, eftersom de är mer hållbara än metalliska (de har lång livslängd) och samtidigt mer motståndskraftiga mot vissnande än ekologiska/syntetiska.

Jämfört med andra typer av bromsbelägg är de extremt tysta. Tvärtom är deras nackdel det höga priset.

Jämförelse av bromsbelägg

När du väljer de bästa bromsbeläggen för din bil måste du ta hänsyn till flera faktorer, såsom typ av bil, körförhållanden och personliga preferenser. Organiska bromsbelägg är bäst för vardagskörning, medan keramiska och metalliska bromsbelägg är idealiska för sportbilar.

Keramiska bromsbelägg är de mest hållbara och producerar mindre damm, vilket gör dem till ett populärt val för lyxbilar. Metalliska bromsbelägg ger den bästa stoppkraften och är lämpliga för tunga fordon som lastbilar och stadsjeepar.

Slitage på bromssystemet

Bromskraft

Bruser

Pris

Ekologiskt/syntetiskt

Låg

Låg

Låg

$

Halvmetallisk

Medium

p>

Hög

Medium

$$

Metallisk

Hög

Mycket hög

Hög

$$

Keramik

Mycket låg

Medel

Mycket låg

$$$

Slutsats

Bromsbelägg är kritiska komponenter i alla fordons bromssystem utrustade med skivbromsar. Korrekt underhåll och byte av bromsbelägg är avgörande för att säkerställa optimal prestanda och förhindra olyckor.