Kamrem: Vad är det till för och hur ofta ska man byta det?

Engine
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Kamremmarna spelar en nyckelroll i förbränningsmotorer. De synkroniserar vevaxeln och kamaxelns rotation för att säkerställa korrekt ventiltid, vilket möjliggör effektiv motorprestanda.

I den här artikeln kommer vi att belysa funktionen hos kamremmarna, vad de är gjorda av och när de ska bytas.

Innehåll

Kamrem vs Kamkedja

Till att börja med, låt oss klargöra villkoren. Du måste ha hört att det finns en kamrem och en kamkedja. Kamremmen är tandad, tillverkad av högkvalitativt gummi och täckt med ett skyddskåpa.

Kamkedjan är gjord av metall, liknande en cykelkedja. Dess aktivitet sker inuti motorn. Därför smörjs den av motoroljan, som måste bytas regelbundet beroende på fordonstyp och körstil. Kedjan behöver inte bytas om den inte har några problem.

Typer av kuggremmar

Det finns tre huvudtyper av kuggremmar som används i bilmotorer:

1. Trapetsformad tandprofil

Den trapetsformade tandprofilen är den vanligaste typen av kamrem. Den har trapetsformade tänder som passar in i motsvarande spår på remskivorna. Denna design ger utmärkt grepp och hållbarhet, vilket gör den lämplig för ett brett spektrum av applikationer.

2. Krökt tandprofil

Böjda tandprofiler, såsom HTD (High Torque Drive) eller GT (Gilmer Tooth) remmar, har rundade tänder som ger bättre belastningsfördelning och minskat tandslitage. De erbjuder förbättrad kraftöverföring och används ofta i högpresterande motorer.

3. Modifierad kurvlinjär tandprofil

Modifierade kurvlinjära tandprofiler, som PowerGrip GT2- och GT3-remmarna, är designade för att minska glapp och förbättra tandingrepp. Dessa remmar erbjuder hög vridmomentkapacitet och överlägsen prestanda i krävande applikationer.

Material och tillverkning av kuggremmar

Kuggremmar är gjorda av olika material för att uppfylla specifika prestandakrav. Några vanliga material inkluderar:

1. Neopren

Neopren är ett populärt material för kamremmar på grund av dess utmärkta motståndskraft mot olja, värme och slitage. Den är ofta förstärkt med glas eller aramidfibrer för att öka draghållfastheten och hållbarheten.

2. Polyuretan

Kuggremmar av polyuretan erbjuder utmärkt kemisk beständighet och utmärkta mekaniska egenskaper såsom hög slitstyrka och låg töjning. De är vanligtvis förstärkta med stål- eller aramidfibrer för att öka styrkan.

3. Gummi

Kuggremmar av gummi är kostnadseffektiva och ger god flexibilitet, vilket gör dem lämpliga för ett brett spektrum av applikationer. Men de kanske inte är lika hållbara som andra material, som neopren eller polyuretan.

Kuggremmar tillverkas med en mängd olika processer, inklusive pressning, extrudering och kalandrering. Under tillverkningen formas bandmaterialet till önskad form och förstärkningsfibrerna är inbäddade i bandstrukturen.

Kontroll av kuggrem

Normalt ser du inte kamremmen under motorhuven. Den är gömd under metall- och plastkåpor. Din mekaniker kan ta bort ett av kåporna och se kuggremmens skick.

Kan tidskedjan också misslyckas?

Ja. Tidskedjeproblem är inte ovanliga. Bilar med hög körsträcka är de mest riskfyllda. Kamkedjan utsätts för slitage med tiden.

Motorolja spelar en stor roll i kamkedjans liv. Om det är av dålig kvalitet eller det inte finns tillräckligt med det kan det orsaka snabbare slitage på kamkedjan.

Underhåll och byte av kuggremmar

Korrekt underhåll och ett snabbt byte av kamremmarna är avgörande för att förhindra motorskador och säkerställa optimal prestanda. Några underhållstips inkluderar:

  • Regelbunden inspektion av kamremmen: Kontrollera kamremmen för tecken på slitage, som sprickor, fransar eller saknade tänder. Vid dessa problem är det nödvändigt att byta ut distributionerna.
  • Följ tillverkarens rekommendationer: Du hittar bytesintervallet i ditt fordons användarmanual. Generellt sett bör kamremmarna bytas ut var 90 000 till 160 000 kilometer (60 000 till 100 000 miles).
  • Byte av relaterade komponenter: När du byter kuggremmen är det en bra idé att även byta ut vattenpumpen och remskivorna, eftersom dessa komponenter kan slitas ut med tiden och påverka kuggprestandan.

Vanliga problem och lösningar

Några vanliga kamremsproblem och deras lösningar inkluderar:

1. För tidigt slitage

Orsak: Överdriven spänning, felinriktade remskivor eller förorenade remsytor.

Lösning: Kontrollera och justera remspänningen enligt tillverkarens specifikationer. Se till att remskivorna är korrekt inriktade och rengör remsytorna för att förhindra för tidigt slitage.

2. Bältesljud

Orsak: Felaktig spänning, felinriktade remskivor eller skadade komponenter.

Lösning: Inspektera spännaren, remskivorna och andra komponenter för tecken på slitage eller skador. Justera bältesspänningen och korrigera eventuella snedställningar för att minimera bältesljudet.

3. Bältesglidning

Orsak: Otillräcklig remspänning eller oljeförorening.

Lösning: Justera remspänningen till den rekommenderade nivån och rengör eller byt ut alla komponenter som läcker olja på remmen.

4. Tandklippning

Orsak: Överdriven belastning, felinriktade remskivor eller främmande föremål som fastnat i remmen.

Lösning: Identifiera och korrigera den bakomliggande orsaken, som att justera remspänningen, justera remskivorna eller ta bort främmande föremål från rembanan.

Byte av kuggrem är dyrt

Timing belt replacement

Kamremmens huvuduppgift är att öppna och stänga ventilen i tid med kolvarnas rörelse upp och ner. Gör din plånbok redo. Byte av kamrem är ett av de dyraste underhållet du kan uppleva med din bil.

Kan kamremmen överskrida det rekommenderade intervallet? Ja, i vissa fall. Det kan dock hända att remmen skadas långt innan det rekommenderas att byta ut det. I de flesta fall orsakas för tidigt fel på kamremmen av läckande vattenpumpar, felaktig spänning och när kamremmen är indränkt i motorolja.

Slutsats

Kamremmen är en avgörande komponent; Genom att undvika problem med det sparar du mycket stress. Regelbundet underhåll, användning av kvalitetsmotorolja och att regelbundet byta oljan är billigare än att byta kamremmen på grund av försummat underhåll.