AUTORIDE

Varningslampa för utomhustemperatur: När tänds den?

Varningslampa för låg utetemperatur på instrumentbrädan
Under huven
Publicerad på Översatt med hjälp av AI från vår originalartikel (källa: autoride.io)

Utetemperaturvarningslampan talar förmodligen för sig själv, men många bilister kan inte säga exakt vid vilken temperatur den lyser. Moderna bilar är också utrustade med sensorer som känner av andra parametrar utöver utetemperaturen.

Så när tänds lampan för utomhustemperatur? Behöver du bära vinterdäck och vilka är de olika varianterna av denna varningslampa?

Innehållsförteckning

Funktion för varningsljus för utetemperatur

Varningslampa för utomhustemperatur

Denna varningslampa har formen av en snöflinga men kan också representeras som en snöflinga på vägen. Det hör vanligtvis till informativa vita lampor, men på vissa bilar kan det lysa som en orange varningslampa, till exempel i fallet med Ford-bilar.

Huvudsyftet med denna varningslampa är att informera eller varna föraren om potentiellt försämrade körförhållanden på grund av låga temperaturer. Föraren måste anpassa sin körning till kallare temperaturer, vilket ofta kan innebära is på vägen.

Vilken temperatur indikerar det?

Varningslampa för utomhustemperatur

Denna varningslampa är beroende av fordonets omgivande temperatursensor för att övervaka utomhustemperaturen. Föraren larmas av den upplysta yttertemperaturindikatorn när temperaturen sjunker under en fördefinierad gräns. Denna gräns kan variera beroende på bilmärke, men standardintervallet är från 0 °C (32 °F) till 4 °C (39,2 °F).

Till exempel, i fallet med Volkswagen-bilar, är denna gräns satt till 4 °C (39,2 °F). Indikatorn tänds om sensorn känner av den givna temperaturen men slocknar inte förrän temperaturen stiger till minst 6 °C (42,8 °F).

Varför kommer det över fryspunkten?

Det bör noteras att sensorn för mätning av utetemperaturen mäter temperaturen på den omgivande luften. Om motorn är uppvärmd kan den alltså visa en högre temperatur än den riktiga. Avvikelsen kan variera upp till 5 °C (41 °F) beroende på sensorns placering. Det betyder att den verkliga temperaturen kan ligga strax under fryspunkten.

Isig väg på vintern

En annan faktor att tänka på är att en klar morgon före soluppgången är vägytan svalare än luften. Sensorn tar inte heller hänsyn till vinden, vilket kan minska temperaturen avsevärt.

Även om utomhustemperaturen nådde 4 °C (39,2 °F) och sensorn inte hade någon avvikelse, kan vissa delar av vägarna vara isiga, till exempel delarna i skuggan. Man måste också vara försiktig när man kör över bron ovanför floden.

Och för att göra saken värre börjar vattnet expandera vid en temperatur på 4 °C (39,2 °F). Vi kommer inte att gå in på detaljerna i fysiken, men i ett nötskal måste du vara ännu mer försiktig än vanligt och se upp för vattenpölar, eftersom risken för vattenplaning är högre än under normala förhållanden.

Varningslampan för utomhustemperatur bör inte ignoreras

Lastbil i dimman

Denna varningslampa är vanligtvis vit när man talar globalt, men det betyder inte att den ska ignoreras. Is på vägen kan avsevärt öka risken för en olycka, särskilt vid vårdslös körning.

För att sammanfatta, dessa är riskerna vid körning i kalla temperaturer:

  • Isbildning på vägen, vilket orsakar halt underlag
  • Minskad dragkraft och däckgrepp, vilket påverkar hanteringen av fordonet
  • Minskad sikt på grund av dimma, snö eller is
  • Svart is , som är svår att se och extremt farlig

Hur justerar man körningen när temperaturen är låg?

Erfarna förare kan hoppa över denna del, men följande tips kommer väl till pass för dem som inte kör ofta eller nyligen har fått sitt körkort. När varningslampan för utomhustemperatur visas på instrumentbrädan, överväg följande:

  • Sänk farten: Sänk hastigheten för att kunna reagera vid sladd på halt underlag och i värsta fall undvika en kollision i hög hastighet.
  • Behåll avstånd: Det här tipset är ännu viktigare än det föregående. Tillåt extra utrymme mellan ditt fordon och det framförvarande fordonet för att ta hänsyn till den längre stoppsträckan.
  • Kontrollera däcktrycket: Se till att dina däck är korrekt pumpade enligt tillverkarens rekommendationer.
  • Vinterdäck: Om temperaturen regelbundet är låg behöver du förmodligen inte påminna dig om nödvändigheten av att använda vinterdäck, som har bättre grepp i kalla förhållanden.
  • Rengör din vindruta: Håll vindrutan ren och fri från is, snö och dimma för att bibehålla sikten. Många förare i morgonrusningen gör ofta inte rent den frostade vindrutan ordentligt. Resultatet är dålig sikt och högre risk för olyckor.
  • Kontrollera nivån av frostskyddsmedel: Se till att frostskyddsmedlet i ditt fordon är på rätt nivå och att du använder rätt blandning.

Intressanta fakta om varningslampan för utetemperatur

Temperaturen varierar: Som tidigare nämnts, kommer yttertemperaturlampan vanligtvis att visas när temperaturen sjunker under 4 °C (39,2 °F). Denna gräns kan dock variera något mellan olika biltillverkare.

Inte bara en varning för isbildning: Även om det primära syftet med denna varningslampa är att varna föraren för eventuell isbildning, kan den också fungera som en påminnelse om att göra en allmän kontroll av ditt fordon för kallare förhållanden. Detta inkluderar till exempel kontroll av däcktryck, nivån på frostskyddsmedel och vindrutetorkarvätska.

Avancerade system: Vissa moderna bilar har avancerade temperaturövervakningssystem som kan ge mer specifik information om vägförhållanden, inklusive temperaturmätningar i realtid.

Vanliga frågor om varningslampan för utetemperatur

F: Om yttertemperaturindikatorn inte visas, betyder det att det inte finns någon risk för is på vägen?

Svar: Det är inte alltid fallet. Indikatorn fungerar som en varning när temperaturen sjunker under en fördefinierad tröskel. Det är dock viktigt att komma ihåg att vägförhållandena fortfarande kan vara farliga även om denna varningslampa är släckt. Var alltid försiktig när du kör i kallt väder, eftersom det fortfarande kan finnas is i vissa områden.

F: Kan varningslampan för utomhustemperatur släckas?

Svar: Alternativet att släcka denna varningslampa eller systemet som övervakar utomhustemperaturen är inte tillgängligt, men det beror på bilen. Detta beror främst på att denna indikator fungerar som en viktig säkerhetsfunktion.

F: Betyder varningslampan för utomhustemperatur att jag måste använda vinterdäck?

Svar: Nej, vinterdäck behövs inte. Det är dock en påminnelse om att lägre temperaturer kan leda till farligare körförhållanden. Vinterdäck ger bättre grepp och bättre hantering i kalla och isiga förhållanden, så det är en bra idé att överväga att använda dem när temperaturen regelbundet sjunker under 7 °C (44,6 °F).

Slutsats

Även om varningslampan för utetemperatur spelar en informativ roll är det bra att tänka på riskerna med att köra i kallare väder och inte bara anpassa körningen till dessa förhållanden utan att se till att bilen är förberedd för sådant väder.