AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Turboladdare kontra naturligt sugmotor. Vilken är bättre?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Varje bilförare känner till turboladdade och icke-överladdade motorer. Bilentusiaster är ibland oense och diskuterar vilken av dessa motorer som är bättre.

Den här artikeln är en fortsättning på serien om motorer. I den kommer vi kort att undersöka funktionen, fördelarna och nackdelarna med turboladdade och naturligt aspirerade motorer.

Innehållsförteckning

Naturligt sugmotor

En naturligt aspirerad motor fungerar genom att öppna intagsventilerna när kolven rör sig nedåt, vilket gör att kolven kan dra in den nödvändiga mängden luft i sin förbränningskammare.

En naturligt aspirerad motor arbetar vid samma atmosfärstryck som där den för närvarande är placerad, vilket innebär att den suger in lika mycket luft som sin kapacitet i cc när den sugs in i cylindern. Med andra ord, en cylinder med en volym på 500 cm3 suger endast in en sådan volym luft, som den sedan blandar med bränsle, lika stor som dess volym.

Slagvolym: Vad är det och vad bestämmer det?

Relaterad artikel - Slagvolym: Vad är det och vad bestämmer det?

I verkligheten kommer dock exakt 500 cm3 luft aldrig att komma in i cylindern, men lite mindre eftersom en del av utrymmet kommer att fyllas med bränsle och avgaser från föregående cykel, och vi kan inte glömma pumpförluster heller.

Fördelar:

  • Teknisk enkelhet – denna motor består av mindre delar som kan gå sönder.
  • Billigare underhåll - billigare reservdelar som stearinljus, olja och filter.

Nackdelar:

  • Högre förbrukning
  • Lägre effekt - samtidigt som den bibehåller samma slagvolym, uppnår den atmosfäriska motorn lägre effekt än den turboladdade motorn.

Turboladdad motor

En turboladdad motor kan öka trycket på insugningsluften som går in i motorn och därmed öka dess volymetriska verkningsgrad. En större mängd luft gör att mer bränsle kan antändas. Således är motorns prestanda högre. Motorn kan turboladdas på två sätt, antingen med turbo eller kompressor.

Superchargers används i mycket mindre mängd eftersom de drivs av motorn, vilket gör att en viss mängd kraft används endast för dess drivning, vilket också ger högre bränsleförbrukning.

Turboladdare: Vilka är dess fördelar och vad är turbofördröjning?

Relaterad artikel - Turboladdare: Vilka är dess fördelar och vad är turbofördröjning?

Turboladdaren drivs av energi från avgaser, så den belastar inte motorn i onödan och ökar inte bränsleförbrukningen. En turboladdad motor har dock ett mer komplext insugs- och avgassystem, vilket också innebär ett högre pris.

Fördelar:

  • Lägre bränsleförbrukning
  • Högre prestanda - samtidigt som den bibehåller samma slagvolym, uppnår en överladdad motor högre prestanda än en atmosfärisk.

Nackdelar:

  • Högre pris – Eftersom en turboladdad motor är strukturellt mer komplex och innehåller ett mycket större antal delar än en motor utan överladdning, avspeglas detta också i priset.
  • Dyrare underhåll

Slutsats

Det är upp till dig vilken typ av motor du väljer, men du bör särskilt tänka på hur och var du ska köra din bil.