Klassificering av bilar efter deras klass i Europa

Autá na parkovisku
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Alla bilar är placerade i en viss klass, beroende på deras yttre dimensioner, pris och slagvolym och kraft på motorn under huven. Den viktigaste parametern är bilens längd och hjulbasen på dess axlar.

Klassificering av bilar efter klass kan också påverkas av tillverkaren, som kan prioritera eller välja i vilken klass bilen ska klassas. Det finns flera skillnader mellan de enskilda länderna i Europeiska unionen när det gäller klassificeringen av bilar i vissa klasser.

Innehåll

Dessa skillnader är mycket små och i de flesta fall är klassificeringen av en viss bil i en given klass densamma i alla EU-länder. Vi kan hitta mycket större skillnader om vi tittar och jämför klassificeringen av bilar mellan Europeiska unionen, USA och Storbritannien.

Mini

Miniklassen kallas även segment A. Den minsta klassen är också en kategori av bilar vars typiska kaross är en 3-dörrars halvkombi. Vissa biltillverkare erbjuder dock även cabriolet- och roadstermodeller. Miniklassbilar har vanligtvis en motorvolym som är lika med eller mindre än 1,2 liter, och deras längd överstiger vanligtvis inte 3700 mm.

Typiska representanter för miniklassen är:

Citroën C1, VW up, Ford Ka, Škoda Citigo, Kia Picanto, Peugeot 107, Smart ForTwo, Toyota Aygo, Renault Twingo och andra...

Underklass

Den lägre klassen, även kallad B-segmentet, är en kategori av bilar som är mycket populära i Europa vad gäller försäljning. Den typiska karossen för dessa bilar är en halvkombi, men vissa biltillverkare erbjuder även MPV-, roadster- eller cabrioletkarosser.

Bilar av lägre klass har vanligtvis en motorvolym mellan 1,2 och 2,0 liter, och deras längd överstiger vanligtvis inte 4200 mm.

Typiska representanter för den lägre klassen är:

Škoda Fabia, Seat Ibiza, VW Polo, Peugeot 206, Kia Rio, Ford Fiesta, Fiat Punto, Renault Clio, Citroen C3, med flera...

Lägre medelklass

Den lägre medelklassen, även kallad C-segmentet, är den bilkategori som är mest såld i europeiska länder. De typiska karosserna för den lägre medelklassen är halvkombi, liftback, kombi och sedan.

Vissa biltillverkare erbjuder dock även MPV, cabriolet och roadsters i denna klass. Bilar av den lägre medelklassen har vanligtvis en längd på 4100 till 4600 mm. Motorerna under huven på dessa bilar har vanligtvis en motorvolym från 1,2 liter till 2,0 liter.

Typiska representanter för den lägre medelklassen är:

Alfa Romeo 147, Citroën C4, Honda Civic, VW Golf, Škoda Rapid, Škoda Octavia, Fiat Bravo, Seat Leon, Peugeot 308, Renault Megane, Opel Astra med flera...

Medelklass

Medelklassen, även kallad D-segmentet, är en kategori av bilar mellan den lägre och den övre medelklassen. Vanligtvis inkluderar detta större familjebilar med sedaner, kombibilar och liftback-karosser.

Bilar i denna klass har vanligtvis en längd från 4500 till 4900 mm. Motorerna under huven på dessa bilar har vanligtvis en cylindervolym som sträcker sig från 1,6 till 3,5 liter.

Typiska representanter för medelklassen är:

Alfa Romeo 159, Volkswagen Passat, Škoda Superb, BMW 3-serie, Audi A4, Ford Mondeo, Citroen C5, Renault Laguna, Peugeot 508, Opel Vectra, Kia Optima med flera...

Övre medelklass

Den övre medelklassen, kallad E-segmentet, är en bilkategori mellan medelklassen och lyxbilar. Dessa bilar tillverkas huvudsakligen i sedan, liftback och kombikarosser.

Bilar i denna kategori har vanligtvis en längd på 4700 till 5000 mm, och under huven finns det motorer med en cylindervolym på 2,0 liter och mer.

Typiska representanter för den övre medelklassen är:

Audi A6, Alfa Romeo 166, BMW 5-serie, Citroën C6, Opel Omega, Peugeot 607, med flera...

Lyxklass

Lyxklassen, även kallad F-segmentet, är en klass av personbilar som är större än den övre medelklassen. Det är sedaner och limousiner som ger stor komfort även i baksätena.

Bilar i denna klass är vanligtvis längre än 5000 mm, och motorvolymer från 3,0 liter och mer är oftast gömda under huven på dessa bilar.

Typiska representanter för lyxklassen är:

BMW serie 7, Volkswagen Phaeton, Audi A8, Mercedes-Benz S-klass och mer...

Sportbilsklass

Klassen av sportbilar kallas även G-segmentet. Det är en kategori av bilar med hög prestanda som når hög hastighet. Vissa bilar av denna klass är bara modifierade vanliga fordon. Andra är byggda som sportbilar från början.

Typiska representanter för klassen av sportbilar är:

Porsche 911, Toyota Supra, BMW 8-serien, Alfa Romeo 4c, Subaru Impreza WRX, Ford Mustang, och mer...

Supersportbilar

En supersportbil eller superbil är vanligtvis en mycket lyxig bil, vars prestanda är mycket högre än dagens sportbilar. Det är en dyr, snabb och kraftfull bil som kan ta många former.

Typiska representanter för supersportmän är:

Aston Martin DB11, Ferrari Enzo, Ferrari LaFerrari, Zonda Pagani, Lamborghini Huracan, Lamborghini Aventador, Bugatti Veyron, Bugatti Chiron, Koenigsegg CCXR, Pagani Huayra, Mercedes-Benz Car SLS AMG, Porsche och andra...