Hur reparerar man en skadad eller repad bilkaross?

Car paint damage
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Repad bilkaross och andra småskador kan uppstå på din bil nästan dagligen. Orsaken till deras förekomst kan ha många orsaker. Oavsett om dessa skador orsakas av en ovänlig granne som inte vet hur man parkerar eller bara en studsad sten, kan dessa små kosmetiska defekter orsaka mycket rynkor och bekymmer för bilägaren.

Eftersom pyssling och bilkaross kräver expertkunskap och mångårig erfarenhet, fokuserar vi endast på reparationer av mindre karossskador i dagens artikel.

Innehåll

Hur man går tillväga vid en repad bilkaross

För att måla om en viss del av bilen behöver vi genomskinlig lack, en bas/basfärg och en identisk lackfärg, eftersom även en liten skillnad i lackfärg är uppenbar. Färgskärmen som används på din bil indikerar färgkoden som du hittar på etiketten - den sitter vanligtvis innanför bagageluckan eller i utrymmet för reservhjulet.

Om du redan känner till färgens färgkod hindrar ingenting dig från att blanda denna färg i en specialiserad butik. Men om du har applicerat blandad färg på den skadade delen av bilen och nyansen på färgen inte helt matchar nyansen på din bil kan det finnas flera anledningar till detta.

Den första möjliga orsaken är den felaktiga blandningen av färgen och därmed felet hos den arbetare som ansvarar för att blanda billack. Dessutom kan det också orsakas av en förändring i originalfärgen på grund av åldrande, ultraviolett solljus, extrema temperaturskillnader eller väderförhållanden.

Att använda olämpliga medel för att rengöra och skydda bilens kaross spelar också sin roll. Därför, för att den ursprungliga färgen ska matcha den blandade färgen så nära som möjligt, bör arbetarna på billackblandningsavdelningen ta med någon del av kroppen med originallacken, såsom bränsletankens dörr, förutom färgkoden.

Reparation av mindre skador eller repor:

Om små repor och skador från småsten bara kommit in i täckskiktet och inte träffat plåten, räcker det med att använda en touch-up stick eller slippasta för reparation.

Platsen där repan sitter måste först avfettas. Efter rengöring och avfettning, applicera slippastan där repan sitter och slipa med mjuka cirkulära rörelser tills repan försvinner.

Reparation av allvarliga skador eller repor

I det här fallet påverkades förutom lacken även bilkarossdelens plåt eller plast. Det betyder att en del av färgen saknas, och plåten är oskyddad mot yttre påverkan. Om den exponerade plåten redan har börjat rosta är det nödvändigt att ta bort denna rost.

Du kan använda en stålborste, kniv eller annat verktyg för att ta bort rosten. Det är viktigt att all rost avlägsnas och att den skadade ytan sedan rengörs noggrant, avfettas och torkas.

Applicera en tunn borste med lite bas/basfärg på den exponerade metallytan. Eftersom detta preparat oftast bara finns i en spray sprejar vi det i locket och tar den nödvändiga mängden på borsten.

Efter att basfärgen har torkat reparerar vi det skadade området med blandad lack med en borste. Vi lägger bara på ett tunt lager lack så att lacket inte börjar rinna ut på de oskadade delarna. Låt den applicerade lacken torka ordentligt. Vi upprepar denna procedur tills fördjupningen är fylld och det reparerade området är på samma nivå som den omgivande färgen.

Applicera slutligen två lager genomskinlig lack, även med en pensel. Naturligtvis kommer resultatet aldrig att bli perfekt, och det reparerade området kommer fortfarande att synas, men inte lika mycket som själva repan. Samtidigt kommer det skadade området att skyddas mot korrosion och annan yttre påverkan.

Repor på bilen och deras reparation

Denna typ av färgreparation kommer att spara mycket pengar eftersom att måla en enskild del kostar mer pengar än att blanda färgen och köpa grundfärgen.

Om du vill ha din bil i perfekt skick och inte har något emot att betala extra rekommenderar jag att du anförtror den till erfarna proffs.