Bilkroppstyper: Kände du dem alla?

Car body
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Numera tillverkas ett stort antal olika bilar i olika karossversioner.

För att förtydliga karosstyperna på olika bilar bestämde vi oss för att skriva en översikt för att titta på de vanligaste typerna av bilkarosserier.

Innehåll

1. Hatchback

En halvkombi är en typ av bilkaross, vanligtvis tredörrars eller femdörrars, tvåfack med en hopfällbar och flytande bakdel. Halvkombikategorin inkluderar bilar med stängd kaross och en sluttande bakdel.

Denna typ av kaross används oftast i fordon av lägre klasser. Halvkombikarossen har till exempel bilar som Škoda Fabia, Fiat Grande Punto, Peugeot 206, Audi A3, VW Golf, Seat Ibiza, BMW serie 1, Ford Fiesta, Renault Clio, Citroen C3, och många andra.

2. Sedan

En sedan är en typ av bil med en stängd och minst fyrsitsig kaross, två rader fullstora säten, ett fast tak och en stegad bakdel. En sedan kan ha två eller fyra sidodörrar, och baksidan öppnas utan bakruta.

Men förr i tiden kallades en sedan med två sidodörrar en Tudor. Bilar som Škoda Superb, Peugeot 406, Audi A4 och BMW serie 3 har sedankaross.

3. Coupe

En coupé är en mestadels sportig bil med en stängd tvådörrars kaross. Coupén har en eller två sätesrader, medan vid två rader är baksätena mindre och ger mindre komfort vid resor.

Till exempel har bilar som Fiat Coupe, Peugeot 407 Coupe, Audi TT, Alfa Romeo Brera, Mazda RX8 och andra coupékarosser.

4. Kombi

En kombi är en typ av personbilskaross med ett förlängt bakre tak över hela bilen och ett bagageutrymme som nås genom en nästan vertikal femte dörr (bagageutrymmet). Med kombi är det alltid möjligt att omorganisera bagageutrymmet genom att fälla baksätena. Kombi-karossen liknar en förlängd halvkombi.

Namnet kombi/kombi kommer från syftet med fordonet, som är designat för att transportera människor och gods. Däremot använder bilföretag olika beteckningar för kombibilar. Här är några exempel:

 • Alfa Romeo: Sportwagon
 • Audi: Avant
 • BMW: Touring
 • Citroen: Break/Tourer
 • Dacia: MCV
 • Fiat: MultiWagon
 • Ford: Turnier
 • Hyundai: CW • • • Mazda: Wagon
 • Mitsubishi: Station Wagon
 • Nissan: Wagon
 • Opel: Caravan
 • Peugeot: Break/SW
 • Renault: Grandtour
 • Škoda: Combi
 • Volkswagen: Variant

5. Liftback

En liftback är en typ av bilkaross som är tredörrars, eller femdörrars stängd, och tvåfack. Jämfört med halvkombin sluttar den bakre delen av fordonet i en svagare vinkel och är längre. Denna typ av fordon tillhör inte sedankategorin, eftersom bakrutan också öppnas.

Till exempel har Fiat Brava, Renault Laguna, Ford Mondeo, Škoda Octavia och andra en Liftback-kaross.

6. Limousine

En limousine är en bil med fyra till sex dörrar med en kaross med tre fack, ett fast tak och plats för sex till nio personer. Passagerarutrymmet är vanligtvis skilt från förarutrymmet med ett skott.

7. Cabriolet

En cabriolet är en öppen personbil med fällbart tak. Taket kan vara canvas eller massivt av stål eller andra material. Om det är en cabriolet med hård topp används ibland beteckningen CC som står för coupé cabriolet.

I de flesta fall tas taket bort mekaniskt in i bagageutrymmet. Cabriolets karossformer är baserade på coupékroppen, så cabriolet har vanligtvis bara två dörrar.

Nackdelen med en cabriolet jämfört med en coupé är bilens större vikt och mindre bagageutrymme. Ett fordon av cabriolettyp är vanligtvis en tvåsitsig med två nödsäten. Till exempel har bilar som Peugeot CC, Opel Tigra Twintop, Volkswagen Eos och liknande en cabrioletkaross.

8. Roadster

En roadster, även känd som en spindel, är en bil utrustad med två säten. Den är för det mesta utan tak eller försedd med vikdukstak utan sido- och bakrutor. Roadster-karossen används till exempel av bilar som Audi TT Roadster, Alfa Romeo Spider, BMW Z4 Roadster och andra.

9. MPV - Multipurpose vehicle

Ett multifunktionsfordon, förkortat MPV, liknar en skåpbil (van). Detta fordon är dock avsett för att transportera människor. Ett MPV-fordon är högre än en sedan, halvkombi eller kombi och är designad för att ge maximalt utrymme och komfort för alla passagerare.

MPV-bilar är till exempel Renault Scenic, Fiat 500L Living, VW Sharan, Citroen Xsara Picasso, Opel Meriva, Opel Zafira, Fiat Multipla, Ford C-MAX, Ford S-MAX, med flera.

10. Upphämtning

Pick-Up är en typ av kaross för kommersiella bilar. Lastutrymmet är initialt avtäckt, men kan även täckas. Pick-upen är utrustad med hårdare stötdämpare än vanliga bilar, just på grund av transport av tunga laster.

Dessa bilar är robusta och är ofta utrustade med tvåhjulsdrift. Pick-ups härrör ofta från personbilar och används främst för att transportera varor eller som service- och utryckningsfordon.

Till exempel har bilar som Ford Ranger, Honda Ridgeline, Toyota Tacoma, Ford Raptor, Fiat Fullback och andra en pickup-kaross.

11. SUV

En SUV är en bil som kan övervinna mer krävande förhållanden som en vanlig bil inte klarar av. En SUV kombinerar en personbil och ett terrängfordon. Den har ökad markfrigång och klarar körning i lätt terräng.

De flesta av fordonen är stadsjeepar utrustade med 4x4 fyrhjulsdrift. Däremot är SUV-fordon inte utrustade för extrem terräng. SUV-fordon är till exempel Audi Q7, Škoda Kodiaq, Alfa Romeo Stelvio, BMW X5, Mercedes ML och andra.

12. Crossover

En crossover kombinerar en SUVs bilkaross och körelement (högre markfrigång eller fyrhjulsdrift) med inslag av en MPV (interiör, körstil).

Crossovers är vanligtvis avsedda för stadsmiljöer eller bara för enklare terräng. Crossovers är Kia Sportage, Nissan Qashqai, BMX X3, Audi Q3 och andra.

13. LAV - Fritidsaktivitetsfordon

En LAV är en liten skåpbil med två eller tre sätesrader, ett stort bagageutrymme och en stor femte dörr. Typiska representanter för LAV-organet är till exempel Škoda Roomster, Citroen Berlingo, Peugeot Partner och andra.

14. Targa

Targa är en karosstyp med löstagbar taksektion. Targa är ibland utrustad med en avtagbar hardtop som består av två delar. Till exempel har bilar som Honda CR-X, Suzuki X-90 och andra en Targa-kaross.

15. Tudor

Tudor är en äldre beteckning för en tvådörrars, stängd, minst fyrsitsig hardtop-kroppstyp. Namnet Tudor används inte längre, eftersom termen tvådörrars sedan har ersatt det.

16. Notchback

Notchback är en typ av bilkaross. Denna kropp kallas felaktigt för en step-back sedan. Huvudfunktionen hos notchbacken är förhållandet mellan storleken på den bakre delen i förhållande till fordonet. Med denna typ av kaross är det en rät eller skarp V- eller Z-formad vinkel mellan bakrutan och den bakre delen av karossen.

Nackdelen med notchback-kroppen är sämre aerodynamik. Det är därför som dagens sedaner har ett fönster i samma riktning som baksidan av karossen. En typisk representant för notchbacken är till exempel Toyota Will.

17. Minibuss

En minibuss är ett vägfordon klassat som en liten buss sett till antalet sittplatser. Minibussen kan ta cirka 10 till 20 personer. Tillverkare av skåpbilar och personbilar tillverkar oftare denna typ av fordon eftersom minibussar ofta har samma konstruktion som skåpbilar.

En minibuss är till exempel en Mercedes Benz Sprinter eller en Iveco Daily med flera.

18. Leveransbil

En budbil, i dagligt tal kallad skåpbil, är en typ av bil avsedd för godstransport. Oftast har den en lådform, fyra hjul, större höjd och längd, men också avståndet från golvet till marken än vanliga personbilar. Det finns vanligtvis två eller tre platser för besättningen i kabinen. Vans är till exempel Citroen Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Renault Master och andra.

Så nu känner du till de mest använda kroppstyperna.