AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

Audi EPC: Hur fixar man EPC-varningslampan?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Audi EPC-lampan är relaterad till gasreglage, farthållare, traction control och andra motorstyrningsfunktioner. Så om ett av dessa system inte fungerar som det ska, kommer EPC-varningslampan förmodligen att tändas på instrumentbrädan på din Audi.

Du har förmodligen redan sett denna varningslampa och andra tända instrumentbrädasymboler när du startar din bil. I det här fallet är allt bra. Problemet är om EPC-lampan lyser kontinuerligt även efter start eller tänds under körning.

Vad är Audi EPC-ljus?

Som redan sagt är EPC (Electronic Power Control) i Audi relaterat till gassystemet och andra motorstyrningsfunktioner. Audi A4, A3, A5 och S5 besväras oftast av den upplysta EPC-varningslampan, men andra Audi-modeller är inget undantag.

Gasventilen är elektroniskt ansluten till gaspedalen och reglerar insugningsblandningen och lufttillförseln till motorn, vilket påverkar din bils prestanda.

Strypventil: Hur det fungerar och dess eventuella fel

Relaterad artikel - Strypventil: Hur det fungerar och dess eventuella fel

När det gäller en automatisk växellåda inkluderar motorstyrningssystem ett läge där de begränsar motoreffekten, den så kallade limp-in eller limp-home. Detta läge utlöses om styrenheten registrerar ett allvarligt problem med drivlinan. Limp-in-läget syftar till att få bilen till verkstaden eller hemmet.

Vad kan få en Audi EPC-lampa att tändas?

Om EPC-lampan tänder din Audi är det troligtvis ett fel på gasreglaget. Det finns dock andra anledningar till att EPC-lampan tänder din Audi, till exempel:

 • förorening av gasspjällsventilen

 • fel på dragkrafts- eller farthållarsystemet

 • fel på gaspedalen och dess elektroniska styrning

 • fel på massluftflödessensorn

 • fel på bromskontakten eller motorelektronik

 • trasig bromsljussäkring

 • en trasig glödlampa

 • föroreningar i bränslet

 • lågt batteri

Kan jag köra min Audi med EPC-lampan på?

EPC-varningslampa
EPC-varningslampa / © Martin Milo, All rights reserved.

Kort svar – ja, du kan fortsätta köra din Audi. Det är dock bäst att köra till servicecentret eftersom denna varningslampa inte bör underskattas även om dess färg inte är röd.

RPM-fluktuationer under körning: Dessa är de 12 vanligaste orsakerna

Relaterad artikel - RPM-fluktuationer under körning: Dessa är de 12 vanligaste orsakerna

Om grundorsaken är ett fel på gasreglagesystemet kan du känna att motorhastigheten fluktuerar eller stängs av under körning. Du kan också ha problem med att starta din Audi helt och hållet, så det är tillrådligt att lösa det så snart som möjligt.

Hur fixar man Audi EPC-lampan?

Fixningen för EPC-lampan på din Audi beror mycket på problemet, men låt oss sammanfatta de möjliga korrigeringarna:

 • rengöring eller byte av spjällhuset

 • att inte använda billigt bränsle från tvivelaktiga bensinstationer (gäller när föroreningarna i bränslet orsakade problemet)

 • byta ut en av de felaktiga sensorerna, såsom massluftflödessensorn, motorvarvtal sensor och andra

 • byte av bromsljusomkopplaren, trasig säkring eller trasig glödlampa

 • ladda eller byta ut det låga batteriet

Om det finns ett fel i elektroniken och du tror att en av sensorerna kan orsaka problemen, rekommenderar vi att du först kontrollerar din bil via bildiagnostik.

Hur förlänger man livslängden på gasspjällsventilen på din Audi?

Ett effektivt sätt att förlänga livslängden på gasspjällsventilen på din Audi är dess regelbundna underhåll. Tänk på att spjällhusets livslängd varierar, men den grova uppskattningen är cirka 150 tusen kilometer (90 tusen miles).

Förutom en defekt i elektroniken i denna del kan den också bli igensatt med smuts - i det här fallet hjälper regelbunden rengöring av gasspjällsventilen. Om rengöring inte hjälper måste gasspjällsventilen bytas ut. Du kan få det utbytt på ditt servicecenter.

Min Audi startar inte medan EPC-varningslampan lyser konstant

I det här fallet bör du prova följande lösning - ta bort nyckeln, lås bilen, lås upp den och försök starta den. Vi garanterar inte att det kommer att fungera, men det är värt att prova.

Audi EPC återställd

Utöver de nämnda problemen kan en situation uppstå när EPC-lampan i din Audi tänds slumpmässigt. I det här fallet kan du bara återställa EPC-lampan. Du kan göra det i ditt garage med en OBD-skanner eller i vilken bilverkstad som helst.

Innan du återställer EPC-lampan är det nödvändigt att veta om det är ett slumpmässigt fel eller ett av de ovan nämnda problemen.

Video om möjliga orsaker och korrigeringar av Audi EPC-lampan: