Quattro: Hur fungerar fyrhjulsdrift?

Audi
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Quattro är beteckningen på det fyrhjulsdrivna systemet som används av bilföretaget Audi. Alla Audi bilmodeller som är utrustade med fyrhjulsdrift bär denna beteckning.

Men hur fungerar Audis fyrhjulsdrift, och varför är inte Quattro som Quattro? Vi kommer att belysa detta lite i dagens artikel.

Innehåll

Audi Quattro historia i korthet:

Drivkraften för att utveckla en bil med fyrhjulsdrift för bilföretaget Audi var Volkswagen Iltis, en terrängbil utvecklad på uppdrag av Audi. Under provkörningarna föddes dock idén om att bygga in en fyrhjulsdrift i en personbil.

1977 utrustades Audi 80 med fyrhjulsdrift från Volkswagen Iltis för utveckling. Så en sorts prototyp skapades, som fick namnet A1. Efter olika tester godkändes denna design och tillverkningen av fyrhjulsdrivna fordon kunde påbörjas.

Den första serietillverkade Audi-bilen utrustad med fyrhjulsdrift var Audi Quattro-modellen 1980. Denna modell blev en stor framgång nästan direkt efter introduktionen, så Quattro-beteckningen används än idag på alla Audi-modeller utrustade med denna drivning.

Andra bilföretag i koncernen Volkswagen använder olika beteckningar för sina 4WD-bilar. Till exempel använde Volkswagens bilföretag flera namn som indikerar deras fordon utrustade med fyrhjulsdrift, som Syncro eller det fortfarande använda namnet 4Motion. Audi använder dock alltid bara en beteckning för sina 4WD-bilar: Quattro.

Hur fungerar Quattro, det vill säga fyrhjulsdrift?

Quattro-drivningen är permanent fyrhjulsdrift med en mellanaxeldifferential, med kraftfördelning mellan fram- och bakaxeln i förhållandet 50:50. Bilar med denna drivning har mycket goda köregenskaper, särskilt på hala, våta och instabila underlag.

Tvärtom är deras nackdel högre bränsleförbrukning och något sämre dynamiska egenskaper än bilar utrustade med en drivning på endast en axel.

En kompromiss mellan fyrhjulsdrift

Kompromissen mellan enkelaxeldrift och fyrhjulsdrift är enkel-primär axeldrift, med hjälp av en Haldex-koppling som omfördelar kraften mellan fram- och bakaxeln vid behov genom att koppla in och ur bakaxeldriften.

Vissa Audi-bilar är också utrustade med ett sådant system, till exempel TT-modellen, men även A3-modellen. Dessa modeller bär också samma beteckning, men många kallar den för falsk quattro eller falsk Quattro eftersom denna beteckning ur teknisk synvinkel tillhör fullfjädrad, permanent fyrhjulsdrift.

Fördelar med BMW xDrive jämfört med Audi Quattro

Jämfört med Quattro-systemet med en konstant kraftfördelning på 50:50 har BMW med xDrive en mycket lägre benägenhet att understyra, främst för att den drivna axeln att föredra alltid är bakaxeln.

Vad är en falsk Quattro?

Så vad är skillnaden mellan den nämnda Quattro och den falska Quattro? En bil med rätt Quattro-system har motor och transmission monterade längsgående. Motorkraften överförs genom växellådan till differentialen, som permanent omfördelar kraften i förhållandet 50:50 till fram- och bakaxeln.

Motorn och transmissionen är monterade på tvären med det falska Quattro-systemet. Motorkraften driver i första hand bara framaxeln, och bakaxeln ansluts med en Haldex-koppling endast vid behov eller i en nödsituation.

I det här fallet är det inte ett riktigt Quattro-system och bilens köregenskaper överensstämmer inte med de för en bil utrustad med Quattro permanent fyrhjulsdrift.

Video som visar hur Quattro fyrhjulsdrift fungerar