Dieselmotorbeteckningar: TDI, HDi, JTD. Känner du dem alla?

Diesel engine
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

I bilvärlden stöter vi på otaliga förkortningar, inklusive beteckningarna på dieselmotorer. Vissa beteckningar på dieselmotorer är ganska lika, så det är inte förvånande att många människor inte är bekanta med dem.

Av denna anledning bestämde vi oss för att förbereda en lista över de vanligaste dieselmotorbeteckningarna, där vi kort kommer att förklara deras innebörd.

Innehåll

CD skivor

CDi (Common-rail dieselinsprutning) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Dessa motorer är utrustade med ett Common-rail-system. CDi-motorer används av bilföretagen Mercedes och Chrysler.

CDTi

CDTi (Common-rail diesel turboinjection) avser överladdade dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Dessa motorer är utrustade med Common-rail-systemet och används av Opel.

CRD

CRD (Common rail diesel) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Motorer med denna beteckning används av de amerikanska biltillverkarna Chrysler, Dodge och Jeep.

CRDi

CRDi (Common rail dieselinjection) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Den enda skillnaden mot CRD är att denna beteckning används av koreanska bilföretag som Hyundai eller Kia, men även av japanska Mitsubishi till exempel.

DCi

DCi (Diesel Common-rail-insprutning) avser dieselmotorer med Common-rail-teknik och därmed med direkt bränsleinsprutning och ett gemensamt bränslerör. Renault och Nissan använder denna beteckning.

DDiS

DDiS (Direct Diesel Injection System) avser en turboladdad dieselmotor med Common rail-systemet av märket Suzuki.

DiDT

DiDT (Direct Injection Turbo Diesel) hänvisar till en överladdad dieselmotor med ett Common rail-system.

DTI

DTI (Direct Turbo Injection) avser en turboladdad dieselmotor med direktinsprutning.

HDi

HDi (High-pressure direct injection) betecknar en motor med högtrycks direktinsprutning. Dessa motorer kan utrustas med OverBoost-funktionen (den ökar kraften en kort stund efter att pedalen trampats ned).

HDi-motorer är utrustade med en turboladdare och tillverkas av PSA Group med hjälp av Common-Rail-teknik. De är specifika för sin välutvecklade gång.

JTD

JTD (Jet Turbo Diesel) avser en turboladdad dieselmotor med ett Common rail-system som används av Fiat, Alfa Romeo och Lancia. Den första generationen common-rail dieselmotorer från Fiat under beteckningen JTD var också känd under initialerna uniJet Turbo Diesel.

JTDM

JTDM, med andra ord Jet Turbo Diesel Modified (Multijet), är en beteckning för motorer med Common-rail-teknik och därmed direkt bränsleinsprutning.

Fiat var den första som kom med detta system 1997 med Alfa Romeo-motorer, följt av Mercedes-Benz. Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Jeep och Maserati använder i stor utsträckning Multijet.

MZ-CD

MZ-CD (Mazda – Common-rail Diesel) syftar på Mazdas kompressormatade dieselmotor med Common rail-systemet.

SDI

SDI (Suction diesel injection) avser dieselmotorer med atmosfärisk fyllning och direkt bränsleinsprutning producerade av Volkswagen Group. Eftersom dessa motorer inte är turboladdade ger de mindre kraft jämfört med turboladdade motorer med samma slagvolym.

SDI-motorer tillverkades som in-line fyrcylindriga eller femcylindriga motorer. Eftersom de är strukturellt enklare än turboladdade motorer är de också mer pålitliga, samtidigt som förbrukningen förblir oförändrad.

TDI

TDI (Turbocharged direct injection) avser turboladdade dieselmotorer med direktinsprutning tillverkade av Volkswagen Group. I många länder är förkortningen TDI registrerat som ett varumärke för Volkswagen Group, och dessa motorer är utbredda framför allt i Europa.

TDI-PD

TDI-PD (TDI – Pumpe Düse) avser en turboladdad dieselmotor med direktinsprutning med en pump-munstycksenhet.

TDDi

TDDi (Turbo diesel direktinsprutning) hänvisar till dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning. Ford använder denna beteckning. Den nyare generationen dieselmotorer (TDCi) har en mer raffinerad och mindre bullrig drift jämfört med TDCi.

TDCi

TDCi (Turbo diesel common-rail-insprutning) avser dieselmotorer med direkt bränsleinsprutning med Common-rail-systemet. Dessa motorer är den nyare generationen TDDi-motorer som används av Ford.

Slutsats

Vi tror att efter den här artikeln kommer beteckningarna på dieselmotorer inte längre att orsaka dig några problem. Men om du inte hittade några motorbeteckningar i den här listan, tveka inte att dela en kommentar, så lägger vi till den i listan.