AUTORIDE | En hemsida om bilar från bilentusiaster

TGI-motorer: Vilka är deras fördelar och hur fungerar de?

Publicerad
Översatt med hjälp av AI från vårt ursprungliga inlägg (källa: autoride.io)

Turbo Gas Injection, förkortat TGI, syftar på Volkswagen-bilar utrustade med turboladdade motorer med direkt naturgasinsprutning (CNG).

Dessa motorer är strukturellt härledda från TSI-motorer, specifikt från 1,4 TSI-motorn. TGI-motorer kan bränna bensin och komprimerad naturgas, det vill säga CNG.

Innehållsförteckning

Fördelar med TGI-motorer

Turbo Gas Injection-motorer var bland de första utrustade med direktinsprutning av naturgas och en turboladdare. Tack vare denna kombination uppnås hög motorprestanda och låga utsläpp.

Förutom de nämnda pluserna är TGI-motorer tystare och mer raffinerade än sina bensinsyskon, tack vare det höga oktantalet för komprimerad naturgas (CNG).

Den normala nedgången i motorprestanda vid förbränning av CNG i naturligt aspirerade (icke-turboladdade) motorer elimineras av turboladdaren i TGI-motorer.

Turboladdaren kan driva en tillräcklig mängd luft in i förbränningskammaren, vilket är nödvändigt för en idealisk förbränning, tack vare vilken det inte sker någon minskning av motorprestanda vid förbränning av CNG, som med klassiska atmosfäriska motorer.

Beteckningar på Volkswagen Groups bilar som bränner CNG:

Beteckningen på turboladdade motorer med direktinsprutning av komprimerad naturgas varierar dock över hela Volkswagen-koncernen. Volkswagen och Seat använder främst förkortningen TGI.

Andra märken av intresse använder en annan beteckning. Till exempel använder Škoda förkortningen G-TEC för att beteckna sina bilar som drivs av naturgas och Audi G-Tron.

Alla koncernens bilar använder dock samma 1,4 TSI-motor, som är anpassad för att bränna komprimerad naturgas eller CNG.

Videoanimation som visar Volkswagens TGI-motor: