Run-flat-däck: Hur skiljer de sig från standarddäck?

Run-flat tire
Under huven
Publicerad på
Översatt från original (källa: autoride.co)

Run-flat-däck, som namnet antyder, är utformade för att du ska kunna köra upp till 80 km (50 miles), beroende på typ av däck, med en begränsad hastighet på 80 till 90 km/h (50 mph) i händelse av punktering eller tryckförlust.

Fordonet utrustat med run-flat-däck måste ha fungerande hjullufttryckssensorer så att du ser en däcktrycksvarningslampa om tryckförlusten inträffar. Utan dessa sensorer har du inte en chans att veta att det finns ett problem.

Innehåll

Run-flat-däck kan konstrueras med hjälp av tre olika tekniker, nämligen:

1. Självbärande run-flat-däck

De är de vanligaste Run-flat-däcken för personbilar och lätta lastbilar. I händelse av en punktering kommer däcket att tillåta en tillräcklig räckvidd vid en begränsad hastighet, men efterföljande reparation är kostsam och ofta omöjlig. Sidoväggarna på denna typ av däck är kraftigt förstärkta.

2. Självtätande run-flat-däck

Dessutom innehåller dessa däck foder, som vid ett litet hål (defekt) kommer att förskjuta sig själv. På så sätt kommer luftläckaget att förhindras i första hand, och däcket kommer att repareras permanent eller åtminstone se till att luften förloras mycket långsamt. Dessa däck är 15 till 20 % tyngre än standarddäcken.

3. Run-flat-däck utrustade med en stödring

Dessa däck innehåller ytterligare en stödring fäst vid hjulet, som kan bära fordonets vikt vid förlust av däcktrycket. En run-flat liner kan bära tunga laster över långa avstånd i höga hastigheter. Den används till exempel av militära, bepansrade och statliga fordon.

Fördelar med run-flat däck:

  • möjlighet att fortsätta köra vid tryckförlust/defekt
  • om fordonet färdas i hög hastighet och det plötsligt minskar däcktrycket kommer föraren inte att tappa kontrollen över fordonet
  • större lastkapacitet med 20 till 40 % jämfört med klassiska däck

Nackdelar med run-flat däck:

  • att köra med den här typen av däck är svårare än med klassiska däck
  • de är betydligt tyngre än standarddäck
  • större rullmotstånd, vilket ökar bränsleförbrukningen
  • kan inte repareras efter en punktering i de flesta fall
  • dyrare

Run-flat-däck används främst av bilar som inte är utrustade med reservdäcket.

Se en kort videodemonstration av hur Run-flat-däck fungerar: